Balkán grill, magyar konyha, Grill Udvar

2022.01.09.bbqadmin
grilludvar

Egy hangulatos, színes olvasmányt hozok, Adankó Árpád a Grill Udvar megálmodója, mióta az eszét tudja, életének komoly szelete a grillezés, szabadtűzön – szabadban sütés és a füst, szeretné ezt az élményt minél több emberrel megosztani, erről mesél ma.

Hogyan indult útjára a Grill Udvar? 

Ez a történet úgy indult, hogy nálunk van egy harmincöt éves anyacég, kötőiparban tevékenykedünk, családi vállalkozás, a COVID vezetett erre az útra. A COVID az anyacég szakmáit fékezte, némelyiket blokkolta is és igyekeztünk, hogy valami olyat kínáljunk a vevőknek, amit a vírus nem tud befolyásolni, mint például a kerti történetek. 

Párhuzamosan több cégben vagyok jelen, az első az anyacég, a kötöde, a második pedig a csomagolás technika ezek mellé jött a Grill Udvar. Független cégekről beszélünk, a csomagolás technikát Szerbiában és Magyarországon egyaránt irányítjuk, mindent vállalunk, ami csomagolás.

A Vajdaságban születtem, vajdasági magyar állampolgár vagyok. Igazából ott is raktuk össze az életünket, nyilván a kilencvenes évek óta a Magyarországon is, Szegeden is ugyanúgy jelen vagyunk cég szinten is, mint Szerbiában. Semmiképp nem esik messze tőlünk a kereskedelem, mert az anyacéggel, ami most harmincöt éves, harminc éve csak külföldi, európai partnereket látunk el. 

Arra gondoltunk a Grill Udvar kapcsán, hogy összerakunk egy olyan termékcsoportot, amit nem csak boltokban tudunk árulni és fizikailag be kell menjen a vásárló a boltba, hogy megvegye a terméket. Amit mi eddig kínáltunk, olyan árucikkek voltak, hogy ha valaki ment bálba vagy buliba vagy valahova nyilván akkor jobban ment az eladás, a felsőruházat ugye…Itt a Grill Udvarnál egy olyan sztori van kialakulóban, aminek a központjában a kert, a kerti konyha, a szabadtűzön való sütés és főzés áll. Grill sütés, bográcsozás, a tárcsán sütés, malac, bárány, kecske, csirke forgatás, az alapok. Nyilván ezt tudjuk és akarjuk még fokozni, de első körben a Buffalo termékkel álltunk ki a közönség elé, ebben a családban többféle termékünk van:

  • Buffalo Texas
  • Buffalo Nevada
  • Buffalo Texas+Nevada
  • Buffalo Arizona
  • Buffalo Oklahoma
  • Buffalo Ohio
  • Buffalo Amerika

Itt megtekinthetőek:

https://www.grilludvar.hu/

Ezeket a termékeket mi magunk a Vajdaságban gyártjuk, kint is és Magyarországon is értékesítésre kerülnek. Van egy partner cégünk is, aki valójában elkezdte ezt a vonalat, mi pedig csatlakoztunk hozzájuk, a magyar piacot ezzel a termékekkel mi képviseljük.

A kezdőpontnál még nem is sejtettünk, hogy mekkora igény lesz a méretre gyártott termékekre, hiába lett megálmodva, hogy mi a Buffalo Ohio vagy Texas modellt akarjuk csak a piacra, ez nem elegendő, mert nagyon sok a megrendelés egyedi méretezésre, tervezésre. Lehet igény szerint kettő méteres vagy másfél, lehet L alakban kialakított felépítmény, kerti konyha, amiben benne van a bográcsozó, a rostélysütő, nyárs. 

Egy standard Buffalo kerti grill építménynek több, mint 400 kg a súlya, robusztus, semmi anyag nincs belőle kispórolva, pörkölt fenyőfával dekoráltuk, ami sajátossága ennek a termékcsaládnak, külön hatást ad.

Mi a pontos szereped a Grill Udvarban Árpi?

Minden akkor kezdődött, amikor a nagyvilágban megláttam egy sütőt, egy grillezőt, amit úgy gondoltam, hogy tovább tudunk majd fejleszteni, erre össze is raktam egy csapatot. A csapat egy ötletgazdával az élen elindult, aki ugye én vagyok, nyilván nem én hegesztem meg nem én állítom az elemeket össze, de a teamet azt teljes mértékben én koordinálom, van egy lakatos és egy tervezői rész is. Igazából mindenki véleményét meghallgatom és a jókat kiszűrjük és alkalmazzuk, ahogy épült a Buffalo modell, úgy jöttek vele az ötletek is párhuzamosan, új elemekkel tudtuk gazdagítani, folyamatos változáson ment keresztül. Kétféle módon készülnek a Grill Udvar gyártmányai, vannak a standard méretűek és az egyedi méretezésűek. Mindig jönnek új ötletek, folyamatosan fejlesztünk!

Mennyire kell tudni, egyáltalán kell-e tudni egy ilyen cég tulajdonosának sütni/sütögetni? Milyen hatással van rád a balkán vagy éppen a magyar konyha?

Vajdasági magyarként nem is nagyon tudod eldönteni, hogy hol vagy te, hova tartozol. Minket ez őszintén nem zavar, mert mindenhol próbáljuk megállni a helyünket. Bármerre járok a világban, mert szinte minden felé megfordultam már, akkor is visszatérek  a magyar konyhához és a balkáni szerb konyhához, ezek a legjobb ízek. 

Bárhova mehetsz – gulyáslevest, pörköltet vagy kakas paprikást, azt nem eszel sehol normálisat, csak Magyarországon. Ha szembe állsz a sütő aparáttal a bal oldalon van a bográcsozó rész, ahol ezeket mind kiválóan el lehet készíteni. A jobb oldal kifejezetten a balkán specialitásokra van hangolva és nincs túl gondolva, kis technika azért szükséges hozzá, hogy valaki ezen jót süssön, de rettenetesen egyszerű a használata. A balkáni húsokat a pljeskavicát, a csevapot, a töltött csevapot, gurmanszka pljeskavicát nagyon jól meg lehet sütni plusz tudsz rajta mondjuk bárányt is forgatni, akár egy időben.

Onnan jött nekem ez az egész ötlet, hogy szerettem volna a saját udvaromban mindenféle ilyen fent felsorolt finomságot készíteni, nyilván nekem nem a kínai kaja, hanem a magyar meg a szerb kaja illik a szám ízéhez. Egy sparhelttel szeretnénk még bővíteni, amibe beletehetjük a nagyobb edényeket például. Mi az egyik ilyen nagy ovális edényünket pekácsnak hívjuk, abba lehet majd készíteni isteni lábszárat mondjuk sparheltban, ez nem összekeverendő a száccsal vagy más néven pekával. 

Mi a kedvenc grill/bogrács ételed?

Nagyon tág a kör, a füstölt nyakastól kezdve a pljeskavicán át a csevapig, a töltött csevapig…Egyik nagy kedvencem a gurmanska pljeskavica, ebben vannak sajt darabok, szalonna darabok és úgy van összekeverve a darált hússal, például a sima pljeskavicában ilyenek nincsenek, ha ezt megkóstolja az ember ez brutális.

A pljeskavicát nem mondhatjuk fent a Vajdaságban magunkénak, amit ott helyben Ada környékén magunkénak mondhatunk az a birka pörkölt. Azon a vidéken rengeteg juhot tenyésztettek, az én családom felmenői is juhot tenyésztettek. Ott nem volt nagy filozofálás, amikor legeltették a nyájat és valami probléma volt az egyikkel azt ott rögtön megnyúzták, darabolták és ment szépen bele a bográcsba, ennyi. Annak olyan íze volt…só, bors, paprika, sokan még paprikát sem használtak. A juhászoknál mindig volt ez a 2-3 fűszer. 

Meg kell ismerd majd Aput is, Ő igazán egy gourmet ember. A gasztronómiával foglalkozni egy nagyon színes “szakma” és nagyon szép. Nálunk a család nagy gourmet, ha úgy jön a vendég hozzánk, hogy tervezetten akkor főleg, de nagyon sokszor érkeznek külföldi vendégek váratlanul és mindig arra toppannak be, hogy itt már megint buli van, már néha azt gondolják ezek mást sem csinálnak, nem dolgoznak csak buliznak. Ha vissza megyünk egy pár évet Apám egy kollégája még akkor élt és gondolkodott is rajta, hogy közös erővel csinálnak egy laza kis étterem féleséget, de egy ilyen fa alattit, nem beltérit, hanem a Tisza parton nomád stílusban. Sajnos az ember idő nap előtt elment és nem lett befejezve, de annak ellenére működnek rendszeresen a bárány sütések, malac forgatások. 

A kedvenc grill ételem receptje:

Gurmanska Pljeskavica

Hozzávalók 4 fő részére: 

A húspogácsához:

  • 40 dkg darált marhanyak
  • 20 dkg darált sertéslapocka
  • 10 dkg darált báránylapocka
  • 10 dkg apróra vágott császárszalonna
  • 10 dkg apróra vágott vöröshagyma
  • 15 dkg reszelt kačkavalj sajt (helyettesíthető bármilyen félkemény sajttal, lehet például trappistával, edámival, gaudával, esetleg ementálival).
  • Darált erős paprika, só, bors

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, 4 darab, kb. 1 cm vastag pogácsát formázunk. Pár órát állni hagyjuk, majd serpenyőben vagy grillen megsütjük. Pirított burgonyával, friss paradicsommal, paprikával 

kajmakkal https://www.balkaninfo.hu/szerbia-buszkesege-kajmak/,

ajvárral https://www.balkaninfo.hu/hazi-ajvar-pofonegyszeruen/, 

urnebesszel https://www.balkaninfo.hu/urnebes-a-csodas-balkani-korozott/ tálaljuk, de legjobb mindhárommal. A kajmak brindzával, esetleg fetával helyettesíthető, bár ez utóbbi kicsit sósabb, mint a kajmak.

forrás_ https://recepti.zena.blic.rs/29325
forrás_ https://recepti.zena.blic.rs/29325

Mik a Grill Udvarral a jövőbeni tervek, célok, rövid és hosszútávon?

A grill udvar pillanatnyi célja, hogy minél részletesebben és szebben tudjuk promotálni az embereknek, hogy miért jó ez a termék és mennyire széles spektrumú dolog amit ezzel kínálunk. Nyilván a rövidtávban benne van, hogy minél több fül halljon rólunk.

A hosszútávú tervben pedig az szerepel, hogy  a grill piac egy stabil része legyen a Grill Udvar, amire nemcsak mi gyártók lehetünk büszkék, hanem a vásárló is, hogy van egy ilyen szuper eszköze, amivel jó kis ételeket tud készíteni. 

Szeretnék többet összpontosítani a Grill Udvarra, mert széles a skála, nagyon sok étterem van, nagyon sok étteremnek a terasza, udvara is kezd felvirágozni, nagyon sok kertes házba is eltudjuk képzelni ezeket a sütőket, akár a standard, akár a beépített modelleket. Tervben van és igyekszünk összerakni egy olcsóbb kategóriát is, szeretnénk modulárisabb elemeket, hogy, akár kisebb részekből is össze tudjuk rakni és kedvezőbb legyen az embereknek, a piaci igények szerint fogunk lépni. A standard egy nagyon bevált és jó alap, ezekből Amerikába, Ausztráliába és az Unio területére is nagyon sok helyre szállítottunk, nagyon sok országban van. 

Hogyan juthat egy leendő vásárló a Grill Udvar különlegességeihez?

Termékeinkből szinte mindig van raktáron harminc és hatvan darab között, tíz munkanap alatt tudunk szállítani a megrendeléstől számítva. 

Van esetleg olyan gondolatod, amit szívesen megosztanál az olvasókkal, de nem érintettem a kérdésekben?

A minőségre nem tértünk ki, azt ki szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem egy olyan produktum, amit elfog fújni az udvarából a szél, ebben benne van becsületesen benne van az anyag. Kaptunk már olyan kommentet, hogy én ezt 100.000 Ft-ból kihoznám…Szeretném azt az embert látni és tényleg elkezdenék vele üzletelni, hogy ha Ő tényleg 100.000,- Ft-ért nekem ezt és ilyen minőségben leszállítja, akkor én nem is foglalkoznék a gyártással. Tanulság, hogy részletesebb leírást fogunk megadni a jövőben, talán ezzel az ilyen hozzászólások elkerülhetőek lesznek. A jövőben készítünk látványos videó anyagokat is, bemutatjuk majd, mi mindenre és milyen sokoldalúan használható akár otthon, akár éttermi körülmények között a termékcsalád.

A szabadban történő grillezés, bográcsozás, nyársonsütés igazi kikapcsolódás, a tűz, a füst, az illatok, ízek…maga azaz autentikus érzés, mással nem összehasonlítható. A Grill Udvar ezt a szabadságérzést, életérzést hivatott elhozni a vásárlók életébe, egy kis lassulást ebben a rohanó világban. 

 

“When you cook with fires, when you build a fire it’s a bit like making love”

Francis Mallmann

 

 

bbqadmin

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.