JD’s BBQ in da house, interjú Janival és Dáviddal

2021.11.16.bbqadmin
jds1

Életem egyik legjobb hangulatú riporteri munkája volt ez a beszélgetés a fiúkkal. Fiatalok, alázatosak és profik, nem volt kérdés az első perctől, mióta megismertem Őket, hogy olvashattok majd Róluk a blogon, el is érkezett a napja, fogadjátok akkora örömmel ezt a cikket, mint amivel én készítettem.

Hol és mikor találkoztatok a BBQ-val?

Kecsedi Dávid, továbbiakban, Dávid:

2016 környékén volt a pont, amikor először találkoztam a klasszikus értelembe vett BBQ-val, előtte a BBQ-t nagyjából úgy ismertem, mint a BBQ szósz ízű ételek, ami persze teljesen hibás volt…

A sógorom, hogyha valamivel elkezd foglalkozni, baromira bele tud merülni. Ez a BBQ esetén annyira komoly lett nála anno, hogy az ismeretségi körömben Ő volt az első, akinek volt saját sütője, egy 360 literes, egyedi készítésű reverse offset sütő, ami azóta is használ. Mondhatjuk, hogy Neki köszönhetem, hogy ma beszélgethetünk erről. 🙂

Nem sokkal később ismerkedtem meg a Nyárspolgár bloggal, elkezdtem olvasni, tanulmányozni, hogy valójában mit is jelent a BBQ. Azt gondolom, hogy Máriusznak a teljes Magyar BBQ közösség egy az egyben köszönetet mondhat, hogy ma Magyarországon BBQ-ról, akármilyen formában is beszélhetünk.

Pár hónappal később aztán sógorom sütött többször, átjártam figyelni, aztán sütöttünk együtt és végül megkértem, hogy hadd süssek én is. Megcsináltam nála pár sütést és rájöttem, hogy ilyen játékszert akarok otthonra is.

Később aztán megtaláltam a Facebookos csoportokat, a magyarokat, sok külföldit is. Nagyjából fél-háromnegyed évig szemlélője voltam csak ezeknek, mert nulla, azaz nulla tapasztalatom volt, nem mertem se kérdezni, se kommentelni. Bújtam a netet, hogy milyen sütőt akarok, meg, hogyan és pontosan mit is akarok, vagy hogy merre is kellene elindulnom.

A sógornőm fogalmazta meg, hogy bár a sógoromat be tudja szippantani egy csomó minden, de ez a BBQ dolog esetemben sokkal durvábban sült el. Engem teljesen – a jó értelembe vett – legmélyére szívott be az egész közeg, a hangulat, és az életérzés.

Szóval nekem így indult.

Krasnyánszky János, továbbiakban, Jani:

Egy gyors, nagyon távolra visszaugrással kezdenék. Nálunk családi hagyomány volt, hogy hétvégén egyik vagy másik szülői ágról találkoztunk a rokonokkal. Csak annyi volt a kérdés ezen alkalmakkor, hogy grillezni fogunk vagy bográcsozni. A grill hús általában tarja volt, a bogrács jellemzően marha, egy jó kis marhalábszár pörkölt rendszeres program volt nálunk. Gyakorlatilag felváltva mentek úgy 2-3 hetente, egyszer az egyik, egyszer a másik családi ágon, úgyhogy innen ered az, hogy én nagyon szerettem/szeretem a szabadtéri ételkészítést.

Amikor Pestre kerültem, lakásban laktam, nem volt kültéri sütésre/főzésre lehetőség, de mikor lett egy mini kert és elindultam egy olcsó gömbgrillel, amin ment a hamburger sütés rendszeresen. Iszonyatosan bekebelezett a hamburgerek világa, a haverok nagyon imádták a burgereket, amiket készítettünk. Sütöttük a zsemléket a sütőben, házi szószt készítettünk, a saját húst befűszereztük és megsütöttük.

Valahol egyszer, láttam egy kamadót, ott és akkor találkoztam a BBQ-nak azon részével, ami a valódi BBQ és nagyon megtetszett a dolog. Eldöntöttem, hogy egyszer lesz egy ilyenem. Aztán eltelt 1-2 év, persze nem lett belőle semmi és fogalmam sincs mikor, de feldobta az egyik BBQ-s csoportot a Facebook és beléptem.

Ott megismerkedtem a különféle BBQ sütőkkel, próbáltam olvasgatni és jött az ötlet, hogy a fűszerekkel kicsit komolyabbra is lehetne venni a dolgot. Néhány olyan poszt következett, ahol ez ügyben kértem segítséget. Így találtam meg Dávidot, illetve Dávid talált meg engem, aki önzetlenül azonnal, minden kérdésemre egy olyan 8-10 oldalban válaszolt… 😀

Ezután persze következett a sok-sok olvasás, videók, önképzés, stb… Így ismerkedtem meg a valódi BBQ fogalmával.

Valójában már gyerekkoromban előbb játszottam recept klubot, minthogy beszéltem. Lázárék féle recept klubot nyomattuk mamáéknál… Emlékszem, nagyon haragudtak ránk, mert valódi alapanyagokat használtunk fel és kevertünk pl. sárral az udvaron… A főzőcskézés valahogy nagyon része volt mindig is az életemnek.

Milyen sütőket használtok jelenleg, mi az, amit preferáltok és miért?

Dávid:

Jelenleg van egy Old Smokey, egy Kamado Joe Classic 3 és egy PK grillem, de az elmúlt évek során rengeteg sütő megfordult a kezem alatt. Volt közte offset, saját építésű, volt több fajta kamadó is, pellet grill is, talán a szekrény az, amit még nem nagyon próbálgattam. A sok sütő kipróbálása alatt abszolút kiderült, hogy a legjobb ízű, állagú és a legjobb barkkal rendelkező húst az offsetben lehet sütni, tiszta fa tüzeléssel.

Jani:

Amikor a csoportban megjelentem, és a BBQ is kezdett egyre inkább vonzani, én is az offsetek felé kezdtem el kacsingatni. Néhány nagyon silány minőségű, áruházas offset megtekintése után végül, egy nem annyira silány áruházas offsetre fizettem be és azzal kezdtem el sütkérezni.

Nem kevés rossz sütés után állapítottam meg, hogy egy normális eszközre mindenképpen szükség lesz, így utódnak egy 52 cm-es Kamado 4U sütőre neveztem be.

2019 karácsony előtt szereztem be ezt a kamadot Lúciusztól, én onnantól kezdve gyakorlatilag végig sütöttem vele azt a telet, úgy, hogy 3-4 naponta begyújtottam és imádtam. Sőt, mai napig imádom. Annyira stabil eszköz, hogy az áruházas offset után nekem ez egy nagy lépés volt.

Egészen idén nyárig kellett arra várnom, hogy megjelenjen, amit elképzeltem és végül Batta Laciéktól rendeltem egy Compact Grande sütőt. Nagyon fontos volt, hogy a BBQ-zás lehetősége mellett megmaradjon a grill vonal, ezért esett erre a választásom. Az áramlás nagyon szuper benne, ez a része jobban bejön, mint a kamadoban.

Hosszútávon mindenképp szeretnék majd egy frankó offsetet. Amikor Kocson egyszer együtt sütöttünk offsetben egy szegyet az olyan páratlan élmény volt, ami utánozhatatlan.

Hogyan ismerkedtetek meg srácok és, hogyan jött a közös fűszerüzlet?

Dávid:

Az egyik BBQs csoportban ismerkedtünk meg, ahogy azt már Jani említette. Én addigra már a saját kis boszorkány konyhámban elkezdtem kotyvasztani mindenféle fűszerkeverék verziókat. Sóher voltam, mert baromira nem akartam 5-8000,- Ft-okat fizetni egy fűszerért és neki álltam a netet bújni. Rengeteg “otthoni” receptet kimásoltam, megcsináltam, kipróbáltam őket otthon, majd elkezdtem módosítgatni. Mire Janival megismerkedtünk, addigra már számtalan kipróbált, de messze nem végleges fűszerkeverékem volt itthon, saját recept alapján.

Egy privát beszélgetésben a BBQ fűszerek kapcsán elkezdtem rá ontani a gondolataimat meg ötleteket. Nem is tudom, hogy Jani vagy én dobtuk e be, hogy akkor csináljunk BBQ fűszereket. Elsőre szerintem nem is vettük komolyan a dolgot, lévén nekem sok közöm nem volt korábban a fűszer bizniszhez… Kiderült azonban, hogy ipari mennyiségben foglalkoznak paprikával és a fűszerekkel, így a kezdeti vicc végül elkezdett egyre komolyabbá válni.

Ipari méretben kotyvasztottuk eleinte a teszt jellegű fűszereket. Végül közel egy évbe telt, mire az első garnitúra fűszerrel kijöttünk, mire úgy ítéltük meg, hogy ez már volt olyan minőség, amit másnak is meg mertünk mutatni.

Ezalatt az idő alatt, heti szinten három-öt sütésünk volt. Mármint én is itthon ennyit, meg a Jani is otthon annyit. Én olyan szinten meguntam például az oldalas sütést, hogy nem sütöttem oldalast másfél éve, mert annyit kellett sütni ugyanazt a húst anno. Több mint valószínű, hogy túl is teszteltük már a végén magunkat és túl gondoltuk az egészet. Nagyon hosszú folyamat volt, mire egy olyan alapanyagot sikerült összerakni, illetve olyan keverési arányt tudtunk megalkotni, amivel egyáltalán ki mertünk állni, hogy “gyerekek ezt kóstoljátok meg”… Azt hiszem, hogy ebben az időszakban tanultuk a legtöbbet amúgy, mind a fűszerekről, mind a BBQ-ról. Hihetetlenül nehéz, de végtelenül hasznos időszak volt mindkettőnk számára.

Melyik volt az első rubotok, ami megjelent?

Dávid:

A Basic, illetve valószínűleg itt vétettünk egy nagy hibát az egész gépezetbe, hogy mi nem eggyel kezdtük, hanem néggyel. A Basic, a Sweet, a Spicy Coffee és a Cocoa-Chili rub volt az első négy, amivel kiálltunk a nagyközönség elé.

Jani:

Ez a négy jelent meg először, erre jött viszonylag gyorsan az ötödik, az SPG, majd idén nyáron az utolsó kettő, a RED és a FAIRY rubok, amelyek viszonylag sokára jöttek ki. Mi nem egy ízt kezdtünk el kísérletezni, hanem az első négy futott egyszerre, és gyakorlatilag minden teszt sütésnél szinte mindig került be valami, mind a négy ízből egy éppen aktuális verzióval, amin mindig kicsit finomítottunk és változtattunk. Ez a négy íz pörgött folyamatosan a tesztekben, ez a négy íz jelent meg először, ezeket vittük el anno Kocsra és szétosztottuk kóstolásra.

2019 tavaszán kezdtük a kísérletezést és 2019 ősszel volt a kocsi rendezvény, 2020 márciusában piacra dobtuk a végleges termékeket. Hosszú folyamat volt az egész.

Dávid:

2020 márciusban kijöttünk az első négy fűszerrel, még azon az ősszel kijöttünk az SPG-vel és idén nyáron kijöttünk két új ízzel. Azt hiszem, hogy nem túlzás, vagy nagyképűség azt állítani, hogy jelen pillanatban sikerült a második legnagyobb BBQ rub gyártó pozícióját elérni itthon.

Mit gondoltok a mai magyar BBQ-s közösség helyzetéről?

Jani:

Én azt gondolom, hogy az utolsó 1-2 évben ez egy nagyon ingoványos talaj lett.

Mi, mint fűszergyártók is tapasztaltuk azt, hogy a gasztro vonalon is elég sok az új belépő. Az ő kompetenciájuk mennyire volt piacképes és most milyen az egy más témakör, de én úgy látom, hogy egy BBQ vonat robog az országban és erre minél többen szeretnének felülni, kisebb- nagyobb tudással. Az biztos, hogy mindenki nagyon hajlik arra, hogy tanuljon, hogy ezt minél jobban tudja csinálni, mivel egyre többen csinálják, ezért nyilván azt is belátták, hogy hosszú távon az fog fennmaradni, aki jól is csinálja. Amellett, hogy jól csinálja, az sem árt, ha egyedi stílussal csinálja. Javarészt azt láttam, hogy a segítőkészség is mindig jelen volt valamilyen formában.

Az utolsó néhány hónapban azért sokkal jobb irányba kezdett elmenni ez az egész dolog. Szerintem a hazai BBQ a kezdeti fellángolás, majd egy erős, belső konfliktusokkal teli időszak után talán most egy jobb irányba kezd elindulni. Elkezdték becsülni a BBQ-t űzők azt is, hogy tényleg a minőségre menjenek, mernek újra kérdezni az emberek, újra mernek válaszolni nekik, nem félnek attól, hogy “huh, most mit fognak a nagymenők erre reagálni”. Volt egy elég ingoványos időszak, de szerintem most jó, vagy legalábbis jobb irányba tart a hazai BBQ, mint mondjuk 1,5-2 éve.

Dávid:

Azt gondolom, hogy a magyar BBQ közösségben voltak hullámvölgyek és voltak csúcspontok, ami teljesen normális. Most talán egy újabb csúcspont felé kanyarodunk, aminek a múlt szombati esemény gyújtópontja lehet (Mezőtúr, BBQ fesztivál-kieg. a szerk.), mindez attól függ, hogy azok, akik ott voltak vagy csatlakozni fognak ehhez, kedvtelésből, jó kedvből vagy bármi egyéb szándékból, azok mennyire tudják ezt a hangulatot magukkal vinni a jövőben. Hogyha ez a társadalom valóban igazi társadalommá növi ki magát, nem pedig különálló emberek csoportjává, akkor ebből még itt csodás dolgok lehetnek.

Nem fogjuk beérni Amerikát soha, 200 éves múlttal rendelkező gasztronómiai utat nem fogunk tudni bejárni hirtelen, viszont jobbá tudjuk tenni ezt, érdekessé tudjuk tenni és legfőképpen minőségivé tudjuk tenni, abban az esetben, hogyha mindenki képes felfogni azt, hogy nem egymás ellen, hanem egymással egy irányba kell evezni.

Ez nem jelenti azt, hogy ne legyünk konkurensek, csak azt, hogy ne legyünk ellenségek. Ha egymást sarkalljuk a fejlődésre, ha egymást sarkalljuk arra, hogy jobbá és még jobbá váljunk, az nem csak a magunk, hanem az egész BBQ-s társadalom előnyére fog válni.

A fűszer gyártók között szerencsére nincs meg az a fajta ellenségeskedés, ami más termékek gyártói között itt-ott felvillan kis hazánkban. Az, hogy a fűszer gyártók egymást sarkallják a jobb és jobb, újabb és újabb termékekre, az egy dolognak tesz jót: a Magyar BBQ-nak. Minél jobban érezzük a motivációt a fejlődésre, annál szélesebb, színesebb és változatosabb lesz az egész.

Mik a JD’s BBQ rövid és hosszú távú tervei, egy rövid összefoglalása következik a mai beszélgetésnek.

Jani:

Rövidtávon néhány új ízzel még mindenképpen elő fogunk rukkolni, illetve nem csak ízekkel, hanem újdonságokkal is. Nem titok, hogy régóta tervünk megjelenni a grill fűszerek világában is. Középtávon mindenképpen nagy potenciált látunk külföldben, de ehhez még idő kell, az biztos.

Nyilván folyamatosan nő a BBQ és a grill fűszerek iránti kereslet és a piac hazánkban is, úgyhogy igyekszünk itthon is maximálisan helytállni. A továbbiakban a környező országokra is gondolunk, ahol a BBQ még vagy ott tart, ahol itthon, vagy még ott sem. Emellett nem felejtjük el a nagyobb falat országokat sem, ahol azt gondoljuk, hogy a prémium fűszerekkel és a mi hozzáállásunkkal, a sok-sok hozzáadott értékkel, amit mi igyekszünk a fűszerekbe beletenni, komoly potenciált tudunk kiaknázni.

Néhány újdonság, ha az idei év végéig nem is, de a jövő év elejéig biztosan piacra fog kerülni és ezután el kell kezdenünk azokat a területeket is feltérképezni, ami még számunkra is ismeretlen.

Dávid:

Jani jól összefoglalt mindent. Annyit azért hozzátennék, hogy én egy örök álmodozó vagyok. Végtelen mennyiségű ötletem, tervem és célom van, amik egyszerre futnak, fejben, papíron, néha a háttérben. Nagyon sok gondolat van a fejemben, illetve fejünkben azzal kapcsolatban, hogy a JD’s-t, mint fűszermárkát, hogy fogjuk tovább vinni, illetve, hogy csak fűszerben kell-e gondolkodni és akkor ezt a kérdést most így nyitva is hagyom, gondoljon mindenki arra, amire akar, de remélhetőleg meg tudjuk lepni a közönséget és nem leszünk túl kiszámíthatóak… 😊

Jani higgadtsága és a kicsit akkurátusabb tempója az én sokkal magasabb lángon égő vérmérsékletemmel, illetve folyamatos menni és tenni akarásommal tök jól kiegészítik egymást. Ő egy picit visszahúz engem a realitás talajára, én egy picit kihúzom őt a komfortzónából, és ez az elegy nagyon jól működik szerencsére.

bbqadmin

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.