Vedd a hazait, szmókerből is

2022.05.09.bbqadmin

A 3K BBQ tulajdonosával, Kálmán Lászlóval beszélgettem.

Régóta jelen vagy a hazai BBQ sütők gyártásában, ezt lehet azért már tudni rólad. A kérdés az az, hogy, hogyan indult a szakmai pályafutásod még a BBQ sütők gyártása előtt?

A BBQ sütők gyártása előtt, mi egyéb fémszerkezetekkel kezdtünk, utána ment a kazángyártás nagyban
2007-től, vagy is inkább úgy mondom, hogy 2001 és 2015 között gyártottunk rengeteg kazánt – 10.000
db-on felül és minőségben mind megfelelt a partnernek.
Közben gyártottuk a saját kazánokat, 2008-tól kezdődően. 2014-ben megkeresett egy étterem, hogy
gyártsunk egy csirke és csülök sütő berendezést, ami fatüzelésű volt. A méreteket megadták hozzá,
megterveztem, megcsináltuk, működött, működik. Akkor kezdtem el játszani először a grill és BBQ sütők
gyártásának a gondolatával. Tanulmányoztam az amerikai oldalakat, ugye Amerika már régóta „A BBQ
nagyhatalom”, kimondottan a Texas Houston Pitmaker oldalt böngésztem: https://pitmaker.com/ , mellette több nagy sütőgyártó oldalát is elemeztem, mondjuk nagy cégeket nem is igazán találtam, inkább kis műhelyeket, ahol alkotnak és onnan szereztem a gyártási, tervezési alapokat. Neki álltam saját magam tervezni sütőket. Az első sütőm, alsó égésterű, szigetelt szekrény szmóker volt, éttermeknek adtam oda első sorban kipróbálni.
Vannak szakács ismerőseim és étterem tulajdonos ismerőseim, elvitték, kipróbálták, tesztelték, különböző rendezvényeken is jól működött, nagyon jól bevált. Elkezdtem több méretben is gyártani, így születtek meg a small, a médium és big BBQ kemencék. Beléptek egyéni megrendelők is, akik vitték a small nagyságú kemencét, mellette vadásztársaságok, éttermek is vásároltak. Volt olyan vevő, aki hosszú ideig Amerikában élt és már sok-sok sütőt kipróbált itt Magyarországon, de az én sütőm volt az, amiben az elkészült étel a legjobban hasonlított, azokhoz az ízekhez, amiket odaát tapasztalt. Innentől kezdve jöttek a megkeresések, volt, aki offset smokert, grillsütőt, argentin grill sütőt rendelt.

Jelenleg milyen sütőket gyártasz?

Szekrény szmókereket, kis lakossági sütőket, szigetelve, szigeteletlenül, alsó égésterűt, gravity feedet,
hengeres offset sütőt…Most terveztem egy függőleges, vertikális offset sütőt, melynek a prototípusának
gyártása folyamatban van és reméljük, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket.

 

Aki figyelte az elmúlt fél év történéseit észrevehette, hogy változások vannak a házatok táján. Mi az
amiben megújul a 3K BBQ?

Nagyobb hangsúlyt fektetünk a saját termékeinkre, mert eddig is gyártottunk saját sütőket, de mellette
nagy mennyiségben dolgoztuk különböző cégeknek. Most is gyártunk, de csak úgy, hogyha hozzák a
megfelelő terv dokumentációt hozzá, mert nem szeretném, hogy visszaéljenek olyan dolgokkal, mint
például, hogy a mi ötleteinket, magukénak titulálják és úgy is reklámozzák.
Innentől kezdve úgy gyártunk másoknak is nagyon szívesen sütőket, ha mindenféle terv dokumentációt a rendelkezésünkre bocsátanak, megbeszéljük az árakat és a darabszámot majd gond nélkül legyártjuk
nekik. Ráfeküdtünk a saját termékeink reklámozására, megújítottuk a weboldalunkat, a Facebook oldalunkat, az Instagram platformján is jelen vagyunk, igyekszünk minél jobban elérhetővé és láthatóvá válni a magyar a piacon. Kaptunk már megkeresést Szlovákiából is, egy szigetelt Big Boxunkat elvitték, rendeltek Dunaszerdahely mellől is egy másikat, az új szériából Magyarországon is elkelt jó pár darab.

Vannak különböző BBQ fesztiválok, ahova kiállítók is rendszeresen ellátogatnak, illetve a sütőikkel
személyesen is részt vesznek. Tervben van, hogy ilyen rendezvényekre is ellátogattok a jövőben?

Igen, ha lesz fesztivál, ami megkeresés, vagy éppen egyéni bejelentkezés alapján működik, megpróbálunk kivinni sütőket és a nagy közösségnek jobban megmutatni magukat a sütőket és a sok újítást, amit bevezettünk. Én úgy vagyok az egész sütő gyártással, hogy nem érzek senkit konkurenciának, mindenki nyugodtan csinálja a sütőit, tervezzen, gyártson, legyen a piacon. Szerintem a BBQ társadalomnak is jót tenne, ha mindenki elfogadná a másik sütő gyártót és a másik BBQ sütőt, mert szerintem úgy lehet ebből építkezni és nem féltékenykedni a másikra. Aki a piacon jelen van véleményem szerint megpróbálja a termékeit jó minőségben legyártani, mert ha minőséget gyárt, akkor a piacon tud maradni, ha nem gyárt minőséget, akkor úgyis kibukik a versenytársak közül. Ebből a szempontból én azt mondom szabadteret kell biztosítani mindenkinek, aki a BBQ piacon megakar jelenni és a termékeit értékesíteni kívánja.

Ár érték arányban nagyon jók a sütőid, körbe jártam már a kérdést. Nem titok, hogy delegáltam már Neked vásárlót, mert abban a kategóriában, amiben a kedves ismerősöm keresett sütőt, jóval
magasabb árak voltak mindenhol. Hogyan tudod azt megtenni, hogy gyártóként ilyen alacsonyan
tudod tartani az áraidat?

Pont ez a lényege, amit mondtál, hogy gyártóként vagyunk jelen, én tervezem a termékeket, a saját
üzememben készítjük el, nincs közte kereskedő beiktatva, ezért tudunk olcsóbbak lenni.

Te magad szoktál sütögetni? Ez az örök kérdés, ami felmerül, legalábbis bennem biztos. Egy sütő
gyártónak kell tudni sütni?

Szerintem az alapokat, jó, ha tudja valaki. Én úgy vagyok vele, hogy oda szoktam adni szakácsoknak
vagy BBQ-val komolyabban foglalkozó emberkéknek a sütőket, hogy teszteljék le.
Én magam is szoktam hobbi szinten sütögetni otthon sütögetni családi összejövetelekre. Akár oldalast,
akár tarját, pulled porkot, porchettát, steaket.

Mi a kedvenc ezek közül az ételek közül?

A porchetta. Saját magam fűszerezem be, van egy nagyon jó ismerősöm, akiknek malac sütőket gyártok, neki van egy nagyon jó hús beszerzési forrása, tőle szoktam intézni malac húst, így azt mondom, jó kaját lehet csinálni. A nagyobb volumenű sütéseket meghagyom a profiknak, nem akarok annyira belemélyülni, nem érzem magam pitmasternek, én maradok a kaptafánál, ahogy szokták mondani. Inkább terveken dolgozom, megfogom az A4-es fehér papírt, leskiccelem az ötleteimet, másnap elkezdek rajta gondolkozni, odaülök a számítógép elé és akkor megtervezem. Három dimenzióban tervezek, legyártjuk a prototípust a műhelyben, elküldöm valakinek, hogy tesztelje le és ha megfelelő elkezdjük gyártani. Az első darabok mindig bevezető áron vannak a piacon.

Az idei évre milyen tervek vannak?

Van még egy olyan fejlesztésem, ami lassan kipróbálásra is kerül, lesz egy kis faszenes sütő, amin 2-3
adag ételt lehet megsütni, nem igényel nagy előkészületet, nem kell felfűteni egy nagy szerkezetet. Akár
otthoni megoldásnak is tökéletes egy vacsorához bőven elegendő. Ez egy hordozható verzió kb 40-50 kg, de ha beválik megcsináljuk belőle a nagyobb verziót is.

Jelen vagy e hazai nagyobb nyilvános BBQ-s csoportokban jelenleg?

Elég régóta jelen vagyok igen. Az egyik nagyobb csoport régi tulajdonosa által kerültem közelebbi
kapcsolatba sok ismert szereplővel a hazai BBQ világából.

Mi a véleményed ezekről a csoportokról, szerinted hasznosak?

Jó, hogyha ismerik a csoportokban is az embert, elég nagy létszámú csoportok vannak, de sajnos ott is
vannak, olyan kritikák egyes emberek részéről, akik otthon ülnek a fotelban és soha nem hoztak létre
mondjuk egy tárgyat, de mindenről van véleményük, ezeket az embereket kellene kiszűrni ezekből a
csoportokból.

Korábban már sokat beszélgettünk privátban, számomra már kiderült, hogy a gyermekeid
besegítenek a vállalkozásban. Mesélsz erről az olvasóknak? Megvan, hogy ki viszi tovább majd a 3K-t?

Attila fiam viszi majd tovább az örökséget, Ő jelenleg is a vezetőségben dolgozik velem, a másik fiam
nem velünk dolgozik, de Ő is a cég tagja, villamosmérnök, egész más vonalon mozog,
de, mikor szükség van rá, akkor az informatikai rendszerek karbantartásában, egyebekben Ő is besegít a csapatban. Nem lesz gond szerencsére ilyen formán a generáció váltással úgymond.

Hogyan lehet nálatok sütőhöz jutni? Hol lehet benneteket megtalálni?

Megtalálhatóak vagyunk az interneten vagy személyesen is megtudnak minket látogatni, nagyon szívesen megmutatom az üzemet, Polgárdiban vagyunk helyileg Bálintmajorban. Ez egy régi TSZ telep, amitmegvásároltunk, egy nagy terület, ott építettünk 2009-ben egy új csarnokot, 2011-ben pedig egy még újabbat, jelenleg 1000 m2 -es területen gyártjuk a dolgainkat. CNC gépekkel, hegesztő gépekkel, jó
szakemberekkel minőségi munkát próbálunk végezni,hogy mindenki megelégedéssel használja a termékeinket!

bbqadmin

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.