Steak a Grillen 🐮

2022.03.09.bbqadmin

❤️ Mi is az a steak és miért is szeretjük annyira?Minden szakszerűen vágott hússzeletet steaknek nevezünk, a csontos húsokból vágottakat is, mint a közkedvelt T-Bone steak. Bármilyen állat húsából metszhető steak, leggyakrabban mégis marha steakkel találkozunk.

Pontosan melyik hús részeket keressük, amelyekből ínycsiklandozó marha steaket süthetünk?

  • Bélszín steak azaz filet mignon, tenderloin
  • Hátszín steak azaz shirloin steak, strip steak, new york strip
  • T-bone steak, porterhouse steak (ha a bélszín rész nagyobb)
  • Ribeye steak
  • Rostélyos steak azaz chuck steak
  • Marhafartő steak

Hogyan készítsük el grillen?

Jöjjön néhány gyakorlatias tipp és trükk a kívánt hatás eléréséhez:

  • konyha hőmérsékletű húst kezdjünk csak el sütni
  • szigorúan no pácolás, só bors is közvetlenül csak a sütés előtt menjen rá, ha kiváló az alapanyag, nincs szükség további fűszerezésre
  • a húst kenjük be olajjal, közvetlenül sütés előtt dörzsöljük be
  • a parázs legyen vastag
  • a rács ne legyen túl alacsonyan
  • mindenképp kell egy direkt és egy indirekt oldal/zóna is a grillen
  • a sütési időt a hús márványosságához igazítsuk ( a zsírosabb hús hamarabb készül el)
  • pihentetünk
  • jó pár perc pihenés a deszkán és voila készen is vagyunk (legalább annyi ideig pihentetjük, amíg a hús sült)
  • két módon is készíthetjük húsunkat, először nagyon magas hőfokon kérget sütünk rá és utána rövid ideig készítjük ízlés szerint, vagy először sütjük és a végén kérgezzük (a pörzsanyag szolgáltatja igazából az ízeket)
    A fenti sorokban elhangzott, hogy medium rare? A címben a well done? Steak fogyasztási szokások miatt már barátságok és házasságok mentek tönkre :D…

Mit jelentenek ezek a kifejezések: Rare, Medium rare, Medium, Medium well done, Well done?

  • rare – véres
  • medium rare – közepesen átsült-véres
  • medium – közepesen átsült, rózsaszín középrész
  • medium well – kicsi rózsaszín rész, átsült
  • well done – teljesen átsült

Ha nem tudjuk megállapítani pontosan, hogy mikor érjük el a számunkra kívánatos állapotot, akkor van egy trükk, amit a legképzettek séfek is előszeretettel használnak.

Ujjteszt

Ujjunkal tesztelni tudjuk a hús puhaságát, majd ezután ezt összehasonlítani a hüvelykujjunk ujjbegyének keménységével úgy, hogy hüvelykunkat mindig egy másik ujjunkhoz érintjük:

  • hüvelykujj + mutatóujj= rare
  • hüvelykujj + középsőujj= medium rare
  • hüvelykujj + gyűrűsujj=medium
  • hüvelykujj + kisujj= well done

Ha nem vagy tapasztalt a steak sütésben nem szégyen a maghőmérő használata sem:

  • rare – véres 50 C fok
  • medium rare – közepesen átsült-véres 54 C fok
  • medium – közepesen átsült, rózsaszín középrész 60 C fok
  • medium well – kicsi rózsaszín rész, átsült 65 C fok
  • well done – teljesen átsült 70 C fok (inkább rendelj mást)

Egy idézettel búcsúzunk ma és kívánunk mindenkinek jó étvágyat, hús sütésre fel!

Látjátok, ha pár alapszabályt sikerül betartani, akkor megspórolhatjátok a csalódást és a tönkrement steak árát is persze, mert ez nem egy olcsó mulatság…

“Filozófiám, hogy mindig az alapanyag dönt, és nem mi, de még nem is a szakács, és főleg nem a vendég. Ha átsütött húsra vágysz, akkor ne a steaket kérd, van más is az étlapon.”
Széll Tamás, Michelin csillagos Chef ⭐🌟

bbqadmin

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.