❤️ Mi is az a steak és miért is szeretjük annyira?Minden szakszerűen vágott hússzeletet steaknek nevezünk, a csontos húsokból vágottakat is, mint a közkedvelt T-Bone steak. Bármilyen állat húsából metszhető steak, leggyakrabban mégis marha steakkel találkozunk.
Pontosan melyik hús részeket keressük, amelyekből ínycsiklandozó marha steaket süthetünk?
- Bélszín steak azaz filet mignon, tenderloin
- Hátszín steak azaz shirloin steak, strip steak, new york strip
- T-bone steak, porterhouse steak (ha a bélszín rész nagyobb)
- Ribeye steak
- Rostélyos steak azaz chuck steak
- Marhafartő steak
Hogyan készítsük el grillen?
Jöjjön néhány gyakorlatias tipp és trükk a kívánt hatás eléréséhez:
- konyha hőmérsékletű húst kezdjünk csak el sütni
- szigorúan no pácolás, só bors is közvetlenül csak a sütés előtt menjen rá, ha kiváló az alapanyag, nincs szükség további fűszerezésre
- a húst kenjük be olajjal, közvetlenül sütés előtt dörzsöljük be
- a parázs legyen vastag
- a rács ne legyen túl alacsonyan
- mindenképp kell egy direkt és egy indirekt oldal/zóna is a grillen
- a sütési időt a hús márványosságához igazítsuk ( a zsírosabb hús hamarabb készül el)
- pihentetünk
- jó pár perc pihenés a deszkán és voila készen is vagyunk (legalább annyi ideig pihentetjük, amíg a hús sült)
- két módon is készíthetjük húsunkat, először nagyon magas hőfokon kérget sütünk rá és utána rövid ideig készítjük ízlés szerint, vagy először sütjük és a végén kérgezzük (a pörzsanyag szolgáltatja igazából az ízeket)
A fenti sorokban elhangzott, hogy medium rare? A címben a well done? Steak fogyasztási szokások miatt már barátságok és házasságok mentek tönkre :D…
Mit jelentenek ezek a kifejezések: Rare, Medium rare, Medium, Medium well done, Well done?
- rare – véres
- medium rare – közepesen átsült-véres
- medium – közepesen átsült, rózsaszín középrész
- medium well – kicsi rózsaszín rész, átsült
- well done – teljesen átsült
Ha nem tudjuk megállapítani pontosan, hogy mikor érjük el a számunkra kívánatos állapotot, akkor van egy trükk, amit a legképzettek séfek is előszeretettel használnak.
Ujjteszt
Ujjunkal tesztelni tudjuk a hús puhaságát, majd ezután ezt összehasonlítani a hüvelykujjunk ujjbegyének keménységével úgy, hogy hüvelykunkat mindig egy másik ujjunkhoz érintjük:
- hüvelykujj + mutatóujj= rare
- hüvelykujj + középsőujj= medium rare
- hüvelykujj + gyűrűsujj=medium
- hüvelykujj + kisujj= well done
Ha nem vagy tapasztalt a steak sütésben nem szégyen a maghőmérő használata sem:
- rare – véres 50 C fok
- medium rare – közepesen átsült-véres 54 C fok
- medium – közepesen átsült, rózsaszín középrész 60 C fok
- medium well – kicsi rózsaszín rész, átsült 65 C fok
- well done – teljesen átsült 70 C fok (inkább rendelj mást)
Egy idézettel búcsúzunk ma és kívánunk mindenkinek jó étvágyat, hús sütésre fel!
Látjátok, ha pár alapszabályt sikerül betartani, akkor megspórolhatjátok a csalódást és a tönkrement steak árát is persze, mert ez nem egy olcsó mulatság…
“Filozófiám, hogy mindig az alapanyag dönt, és nem mi, de még nem is a szakács, és főleg nem a vendég. Ha átsütött húsra vágysz, akkor ne a steaket kérd, van más is az étlapon.”
Széll Tamás, Michelin csillagos Chef ⭐🌟