Újító, véleményformáló, üzlettulajdonos – Mizsik Attila intejrú

2020.03.24.bbqadmin
mizsik attila pizza monster bbqtérkép

Mi is lehetne kézenfekvőbb egy szegedi bloggernak, minthogy megkérdezzen egy szegedi véleményformáló, gasztronómia területén újító és elismert üzlettulajdonost. Annyira friss anyag, hogy még ropog ! Mizsik Attila is on the board…ez következik most.

Térdre kényszerített ország…
Padlóra küldött gazdaság…
Kizsigerelt vállalkozói szektor…
Nullára íródott vendéglátás/idegenforgalom…

Idézet részlet Mizsik Attila, a Pizza Monster és Monster Downtown streetfood és grill éttermek founderének, megbízott gasztro managerének social média oldaláról.

Attilát kérdezem ma a korona (COVID-19) vírus okozta világméretű pusztításról, és természetesen arról, mint étterem tulajdonos, hogy értékeli a kialakult helyzetet magyarországi és lokális viszonylatban? Megrázó sorok…de sajnos minden szavad igaz.

Kérlek, mesélj arról, hogy mikor realizálódott benned, hogy baj lehet ebből a vendéglátásra nézve? El tudtad képzelni, hogy ilyen kimenetele lesz a vírusnak országunk gazdaságára, azon belül is a vendéglátásra?

Azt gondolom, nem vettük komolyan vagyis nem hittük el, hogy azok a hírek amelyek Ázsiából jönnek bennünket érinthetnek.

Olyan világban élünk amikor azt hittük ide úgy se fog elérni, bennünket nem veszélyeztet. Golyóállónak hittük magunkat. A másik, hogy évtizedek óta nem kellett hasonló helyzettel találkoznunk így teljesen felkészületlenül ért mindenkit. A baj olyan gyorsan jött mintha Mike Tysonnal a ringben 1 mp után már padlón lennénk az első bal horogtól.

Ismerősök hívtak, hogy Ati pénteken még minden rendben volt a forgalommal szombaton meg bumm…off…90% visszaesés és onnantól teljes nulla. Olyan erős márkanevek, brandek, amik ikonikusak voltak Szegeden úgy álltak bele a földbe, hogy pislogni nem volt idejük.

Számotokra milyen változásokat hoztak a kormány döntései, jelenleg, hogyan üzemeltek? A jelenlegi üzemmód a többi ágazat döcögése miatt mennyire tud hatékonyan működni? Tapasztaltok nehézségeket?

Hála istennek volt jelenlétem nagyon gyorsan reagálni. Olyan ösztönös belső hang jött amit még most sem tudtam feldolgozni. Olyan kollégáktól kellett elköszönni vagy jobban fogalmazva megkérni őket, hogy lépjünk közösen, akik jól és régóta dolgoztak nálunk. Mindezt azért, hogy legalább a nagyobb része a dolgozói körnek alacsonyabb bevételek mellet megmaradhassanak.

Gyerekes családokról beszélek. Egyszerűen muszáj volt megoldást találni közösen, amiért örökre hálás leszek és hatalmas emberi méltóságról és nagyságról beszélek, amit sajnos manapság páran magukra vehetnének.

Amit én gondolok a kormány lépéseiről az egy szűk saját magunkra ráhúzható válasz. Viszonylag gyorsan és a vendéglátást illetően célzottan léptek. Nem az ágazat 100%-át védték meg hanem azokat akik életben tudtak maradni az üzleti modelljük miatt és így legalább 20%-át sikeresen mentették. Azt hiszem bármit tettek volna sem tudnak megmenteni mindent.

Az egyik éttermetek oldalán videó felvételen üzensz. Sajnos elhangzik, hogy meg kellett válnotok munkatársaktól, ezt említed is… Hogyan éled meg? Amennyiben valamelyest realizálódik a helyzet, ezekre a munkatársakra számítotok még, vagy ez nagyon a jövő zenéje?

Az üzenet lényege elsősorban köszönet a dolgozóinknak, akik a bajban akár így akár úgy de velünk voltak vannak. Pláne azok akik áldozatokat hoztak. Hála istennek azóta gazdasági lépéseknek köszönhetően páran vissza is térhettek hozzánk. Akik pedig nem azokat a rémálom után első helyen fogjuk visszavárni.

A konkurenciának is köszönetet mondtam, hogy nem egymást gyengítve próbál mindenki talpon maradni aki még tud. És természetesen a vásárlóinknak akik a lelket és életet jelentik most.

Természetesen a vendéglátást nagy megrázkódtatás éri, de minden az egészségügyi rendszerre, és annak dolgozóira, az egyéb közfeladatot ellátó személyekre, boltosokra is óriási terhet ró #szuperhosok. Van egy kezdeményezésetek, amiben ezeknek az embereknek segítetek kedvezményes ételhez jutni. Elmondanád az olvasóknak pontosan miről van szó?

Mi azt mondtuk, ha már ez a helyzet és mindenki közös felelősség vállalásról beszél akkor kötelességünk a nehézségek ellenére is lépni. A járulék csökkentést vagy nem fizetésből fakadó lehetőségeket nemcsak munkaerő megtartásra fordítjuk hanem hosszas matek alapján olyan nehéz helyzetben lévő eü és állami szektorban dolgozó Hétköznapi Hősökre ( ez a menü neve is) akikkel lehet ma holnap kollégáink, mi magunk gyerekeink is találkozhatnak ha kórt elkapjuk.

Így olyan ételcsomagot állítottunk össze ami pusztán az alapanyagot, rezsit és a munkaerőnk fizetését tartalmazzák. Céges profit nélkül. Jelenleg 13 ilyen kiemelt címmel dolgozunk ahova napi 100 adag felett viszünk csökkentett áron ételt.

Számtalan szimpatikus gastro programmal, kezdeményezéssel színesítettétek Szeged városunk gasztronómiai és kulturális életét. Olyan méltatott szakemberek látogattak el hozzánk általatok, mint például Rácz Jenő, Gianni Annoni vagy éppen Lázár chef. Mit gondolsz mikor lehet ennek leghamarabb folytatása?

…Igen és már Sárközi Ákos, Serényi ’’Tetovált Séf” Zsolt, Metzker Tamás, Sass Dani is járt nálunk..sőt készültünk még nagyobb dobással is a nyáron..egyedüli vidéki étteremként a Wolf András, Krausz Gabi és Vomberg Frici is egyszerre lett volna vendégünk.

Abban hiszünk, hogy ez csak idő kérdése és a vacsora est velük meg fog történni. Ez hit és akarat kérdése és nem hagyhatjuk, hogy bármi legyőzzön bennünket!

Mit üzennél azoknak, akik veled/veletek egy cipőben járnak most? Hogyan tovább?

Erre nehéz válaszolni, nem vagyok próféta sőt még csak a bátorságot sem venném, hogy bárkinek tanácsot vagy véleményt mondjak. Minden kollégánk és vendéglátásban dolgozó valamikori mentor, munkatárs, konkurencia más és más helyzetben van. A közös a baj amiből fel fogunk állni.

Mi mindenkinek erőnk és tudásunk szerint fogunk segíteni amivel csak tudunk. Kitartani a végsőkig szerintem alap dolog, ettől vagyunk mi vendéglátósok! Tanulni kell a helyzetből és a krízisből megtisztulva, egyfajta újjászületés szerűen hatalmas munkabírással éjt nappallá téve kell elindulnunk majd. Példát mutatva a dolgozóinknak és azt, hogy mindig van hová de csak közösen, úgy hogy mindenki tudja a saját dolgát és abban tesz meg mindent!

Első sorban ez ugye bbq és grill blog. Mesélnél nekem a bbq-s élményeidről? Sztorikról, helyekről, ízekről, emberekről?

Bbq-s terv sok van. Talán egyik számunkra legnagyobb alakját a témának, Németh Tamást fogjuk újra vendégül látni a nyáron. Ezúttal egy Pizzamonster Piknik jelegű eseménnyel. Bízom benne, hogy az emberi természet szabadság utáni vágya miatt a vírus legyőzése után a megújult teraszunkon egy fantasztikus barbecue feelinget tudunk majd létrehozni egy szép nyári hétvégén.

Emellett magán emberként is hasonlót terveztem Gyenesdiáson majd később a munkatársaimmal is mivel a Pizzamonster egy streetfood és grill étterem tehát kötelességünk tanulni és új impulzusokat találni és a vendégeink azokat átadni.

A bbq vagy a grillezés áll hozzád közelebb? Te magad gyakorlod a bbq-zást szabad idődben?

Én otthon szívesen grillezek. Ez a klasszikusabb hiszen az igazi bbq-zás már-már életforma és nemcsak maga a tűz és füst hússal történő találkozása. Hála istennek van bbq grillem is (egy Weber) és van rácsos és rostlapos gázos ipari grillem, sőt a kerti felszerelésem indukciós lappal, fritőzzel, bográcsos hellyel is el van látva.

Pálinka is mindig akad pár tíz liter a spájzban és persze a hűtőben fröccs alapanyag is van. Tehát mindegy hogy grill vagy bbq a lényeg, hogy élni kell és boldognak lenni a gasztronómia bármely válfajával, bárhol bármikor.

bbqadmin

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.