StoryMegosztó sztori a kis magyar BBQ egéről: Okosgrill és pellet fa

2020.12.22.bbqadmin0
pellet grill parázs varázsa okosgrill bbqtérkép

Következzen számomra érthetetlen módon , de megosztó sztori a kis magyar BBQ egéről. Az Okosgrill és a pellett, mint tüzelő anyag, valamint a sütők története. Egy komoly információ bomba azoknak, akik eddig nem ismerték ezt a technikát. Have Fun!


Pellet grill – eszik vagy isszák?

Néhány évvel ezelőtt a fa, a szén, a gáz piacán új szereplőként érkezett meg az USA-ban nagy népszerűségnek örvendő pellet grillsütők – Okosgrill név alatt.

Izgalmas technológia, tele tévhitekkel és felfedeznivalóval. Két éve döntöttük el, hogy árusítani fogjuk itthon ezeket a sütőket. Már ekkora meghúztunk néhány fontos, azóta is betartott alapelvet: csak és kizárólag megvásárolt sütőket forgalmazunk, tehát nincs nálunk bizományos áru, a másik pedig, hogy minden grillsütőt személyesen viszünk el a vásárlóknak.

A sütőket mi rakjuk össze és mutatjuk be a használatot, és nem utolsó sorban szeretünk barátkozni is. Egy valódi közösséget szerettünk volna kovácsolni a pellet grillsütő tulajdonosokból és ez érzésünk szerint a Grill és BBQ közösség csoportban sikerült is. Persze nem csak pelletesek vannak jelen a csoportban, a hangulat kiváló, szívesen mutatják meg a tagok a sütéseiket, adnak egymásnak tanácsot.

Mi a fa pellet?

Egyszerű a fogalom, a fa pellet tiszta fa darálásából, préseléses módszerrel előállított granulátum, kvázi mini brikett. Nincs benne ragasztó anyag, nincs benne kosz vagy ragasztó, egyszerűen csak és kizárólag természetes fából áll. Füstje épp ezért sosem lesz a világos szürkénél sötétebb, hiszen tiszta.

Égése annyira tiszta, hogy 20 kg elégetése után egy bögrényi hamu marad csak utána, nedvesség tartalma mindössze néhány százalék.

Mi a célja a grillsütőnek?

A gyártó célja világos volt. Olyan berendezést szerettek volna létrehozni, amit nem kell őrizni, bárki számára könnyedén kezelhető és összeköti a konyhai sütés kényelmét és a füst szeretetét. Ez a pellet grillezés esetén megvalósul, hisz a kerti grillezés ízeit sikerült egyesíteni a benti, konyhai megvalósítással.

Hogyan működik egy pellet grillsütő?

A grillsütő működése, a lehető legegyszerűbb. Egy tartályba kell öntenünk a fa pelletet, majd a grillsütő bekapcsolása után egy csiga elviszi a fűtő anyagot egy égéstérbe, ahol az meggyullad. Hőterelő lemezek segítségével a füst és a hő pedig áramlik a grillen belül.

A pellet grillsütőt hőszabályzóval szerelték fel, így annak megfelelően adagolja a pelletet, ahány fokot kérünk tőle. Az égéstér feletti lemezek állíthatók, így alkalmas direkt és indirekt sütésre is.

A technika mellett persze számos fejlesztés végeznek a gyártok. Odafigyeltek a minőségi, porcelánbevonatú rácsokra, hordozhatóságra, ahogy arra is, hogy csatlakoztatható hússzondákat használjunk. Így nyomon követhetjük az étel alakulását anélkül, hogy sűrűn nyitogatnánk a grillsütő fedelét.

Mi a választék?

Különböző típusok léteznek pellet grillsütőből, a kisebb grillek 55×40 cm-es rácsától kezdve egészen a nagyobb 90×60 cm-es rácsméretig, de létezik többszintes álló szekrény szmóker is pellet hajtással.

A kisebb grillek sem kicsik, könnyedén süthető rajtuk több oldalas egyszerre kényelmesen és könnyedén mozgathatók, pl. horgászathoz magunkkal vinni vagy nyaralóba, bárhová.

A nagyobbak persze már okosabbak, több pellet tölthető a tartályba, vagy tartalmaznak olyan pluszt, mint a belső lámpa, bluetooth, wifi (így távolról is vezérelhető a sütő mobilról).

A legnagyobb sütők pedig már szép monstrumok, 130 kg-s súlyuk már inkább éttermi kiszolgálás mellett a leglelkesebb sütőkre fókuszál.

Az álló szmókereket pedig szintén minden vásárló szereti, pedig ennél a kategóriánál arra számítottunk, hogy csak a vendéglátásban lehet majd érdekes.

Mire használható?

Igazából mindenre, amire egy konyhai sütő vagy egy grillsütő használható, csak persze mindezt együtt.

Mivel 80-260 C fok (egyes típusoknál 315 C fok) között szabályozható egy pellet grillsütő, így a bbq tartománytól egészen a grillen keresztül a pizza sütésig bármire használható. És használják is! Nagyon sok vásárlótól kapunk visszajelzést, hogy az ebben készült rakott krumpli vagy töltött káposzta nagy meglepést hozott.

Persze itt is van azért szezonalitás, nyári időszakban sokan a konyha fűtése helyett szívesebben főznek a sütőkben, de ilyenkor hűvösebb időben pedig arról kapunk visszajelzést, hogy jó, hogy nem kell sokat időt kint tölteni a hidegben.

Pizza készítéshez egy plusz kemencét is ajánlunk, ennek segítségével a bármelyik grillsütőben elérhető a 350-400 fok így valóban nápolyi pizzát is süthetünk.

Hogyan történik egy megrendelés/szállítás?

A folyamat egyszerű, általában vagy telefonhívás vagy webshopos rendelés érkezik. Ezután felvesszük a kapcsolatot a rendelővel, majd egy egyeztetett időpontban elvisszük a grillsütőt és beüzemeljük azt a helyszínen. Az volt ezzel a célunk, hogy ne személytelen webshop legyünk. Családi vállalkozás vagyunk, szeretünk beszélgetni, nevetni, és a vásárlókra szintén ennek fényében tekintünk. Természetesen arra is van lehetőség, hogy hozzánk eljöjjön egy érdeklődő. Megnézhetők a sütők, ki lehet próbálni, tudunk értekezni. Ez számunkra így kerek.

Karácsony

Az idei karácsonyi ünnep mindenkinél elég rendhagyó lesz érzésünk szerint, ezzel sajnos most nehéz bármit is kezdeni.
Gondolva a gril-bbq szerelmeseire több ötletünk is van mit lehet ajándékozni nekik ilyenkor.
A grill kesztyű rendkívül népszerű, sőt talán mondhatjuk azt is, hogy ekkora népszerűségre nem is számítottunk a kesztyűkkel kapcsolatban.

Az említett pizza kemence és a kötény szintén sláger a kiegészítők között, de a bizonytalanokra is gondolva idén ajándékkártyát is biztosítunk. Ez egy plasztikkártya, amit gyönyörű tartóba borítékba tettünk, így egyből mehet is a fa alá.

És talán egy utószó

Nagyon örültünk a Bánya BBQ & Blues-nak, ezúton is köszönjük, hogy ott lehettünk. Szuper volt látni a gyerekek lelkesedését, ahogy azt is, hogy mennyien összegyűltek a műfaj kedvelői közül. Szegedet több okból is a szívünkbe zártuk, sok kedves embert ismertünk meg az évek során a városból és nagyszerű, hogy a rendezvénynek hála tovább bővül ez a kör. Jövőre is biztosan visszamegyünk, már most izgatottan várjuk.

Mit tennék hozzá a fent elhangzottakhoz, én, mint a szerkesztő?

Nagyon örültem mikor személyesen megismerhettem Gábort és Edinát, a tulajdonosokat. Akik a Bánya BBQ & Blues rendezvény kiemelt szponzorai voltak. Egyben a GastroMini programom főtámogatói. Ugyanis azon szerencsések közé tartozom, akik kipróbálhattak több sütőt is tőlük és még házi gyors talpallót is kaptam a használathoz.

Van egy tippem: ha nem próbáltad, ne ítélkezz !

Szuper emberek és szuper eszközök, az igazság, az, hogy nagyon egyezik a filozófiánk is. A „Have fun” életérzést képviseljük. Szeretnénk, ha a sütés, főzés öröm lenne. Nem akarunk senkivel versenyezni, vitázni, csak küldetésünk megmutatni Nektek a közös sütés, főzés örömét, ők is én is ki-ki saját eszközeivel ! Várunk vissza jövőre, mi is Titeket !!!

bbqadmin

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.