InterjúIron Workers Bbq PART 2: Tóth Róbert interjú

2020.12.16.bbqadmin0

Az Iron Workers Bbq “iwbbq” nagy interjú második felvonása következik! Dukony Márk után, ezúttal Tóth Róbert meséli el Nektek az Ő szemszögéből a BBQ sütő gyártás fortélyait és még sok minden mást.
Így lesz két félből egy egész 🙂! Nem véletlen időzítettük mostanra a posztot, hiszen a fiúk egy olyan formabontó újdonsággal rukkoltak elő, amiről örömmel számolok/ számolunk be Nektek! Következzen CENZÚRÁZATLANUL Tóth Robi 😃!

Tóth Róbert

Mielőtt belevágtál volna egy gasztroval kapcsolatos vállalkozásba, volt valamilyen konyhai, egyéb tapasztalatod?

Édesanyám korán megmutatta az alapokat a konyhában. Tíz évesen már önállóan főztem. Szeretem is csinálni. Szerettem mindig. Azóta én ezt sűrűn gyakorlom, nálunk otthon amikor társaság jön vagy van valami komolyabb ünnep, akkor általában én főzök. 2015-ben elkezdtem a chilivel foglalkozni, az is a konyhában készül a végén 🙂! Így öt éve nyomatom a szószokat nagy tételben.

A chilis életedről, munkásságodról mesélsz külön kicsit? Honnan jött a chili „kattanás”?
A „chilizés” nálad pontosan mit takar?

Nekem az Iron Workers BBQ-n kívül van egy másik történetem is, ez a KO Chili. Kocson lakom és termesztem a kis chili paprikáimat. Van egy 1 hektáros kertem és ott nevelgetem a növényeket.

A magvetéstől a beüvegezésig tulajdonképpen mindent mi csinálunk. Hatodik éve minden más mellett nyomatom a KO Chilit is. Ez egy szimpla agylövésből alakult ki. Egyszerűen megláttam, beleszerettem, aztán így maradt.

Honnan jött a gondolat, az ihlet, hogy megalapítsd/megalapítsátok az Iron Block Smokert, mint vállalkozást? Milyen behatások értek, amik arra ösztönöztek, hogy belevágj egy ilyen sok változós témába?

Az Iron Block Smokert megelőzte az Iron Workers BBQ, egy évvel. Láttam a Márknak a sütőit és akartam tőle rendelni egyet. Elmentem az első éttermi sütőjének a bemutató sütésére és személyesen megnéztem. Lenyűgöző volt. Ott mi már meg is egyeztünk, hogy fog nekem gyártani egy szekrényt, de közben elkészült az offsetem és abba aztán szerelmes lettem. Így a szekrény projekt az befulladt.

Mi egy adventi, (azóta ominózus) vásáron találkozgattunk hétvégéről hétvégére, három napokat. Hol Ő volt az én standomnál, hol én voltam az Ő standjánál. Iszogattunk, Ő sütögetett, megettük amit sütött, aztán berúgtunk, beszélgettünk jókat.
Így kialakult egy barátság köztünk és utána jött a Tarjáni találkozó. Egy jól sikerült közös dolog volt. Oda jött egy ember, akinek étterme volt, megnézett minket azt mondta, hogy jók vagyunk. Csináljunk egy hasonló sztorit az Ő éttermében. Megcsináltuk azt a bulit is, marha jól sikerült, éreztük, hogy jól tudunk együtt dolgozni.

A következő mozzanat a V8 étterem volt, megcsináltunk egy száz fős rendezvényt és ott meg is pecsételődött a sorsunk. Nem nézett ki túl jól, hogy a Márk, Dukony BBQ-s pólóban volt, én KO Chilisben.

Kitaláltuk, hogy adjunk valami egységes arculatot ennek a formációnak, akkor már tudtuk, hogy nekünk így közösen folytatódik tovább az utunk. Szezonban most már majdnem minden hétvégén van valami rendezvény amit közösen csinálunk.
Gondolkodtunk, hogy mi legyen a közös pont, ami jellemző mind a kettőnkre. Márk ugye hegesztő, én szerkezet lakatos vagyok és ebből lett az Iron Workers történet. Mind a ketten a fém iparban tevékenykedtünk. Innen jött az Iron Workers BBQ elnevezés.
Aztán csináltuk a bulikat, rendezvényeket, találkozókat, amiknek azért egyre nagyobb lett a sikere, egyre népszerűbb lett. Eltelt így egy év közösen mire kitaláltuk, hogy gyártsunk saját márkás smokert mert úgy láttuk, van már elég tapasztalatunk. Ekkor született meg az Iron Block Smoker, ami azóta egyre népszerűbb és számunkra is hihetetlen módon ível felfelé. Ezúton is köszönjük mindenkinek aki bizalmat szavazott nekünk.

Hova datálod a BBQ iránti rajongásod, mert kétségtelen, hogy ez az…?!

Nekem ez 2017, a Márk kicsit korábban kezdte. Nem vagyunk mi annyira régi motorosok ebben a műfajban, csak egyből fejest ugrottunk a legmélyébe. Mi nagyjából úgy kezdtünk el BBQzni, hogy ilyen 50-60-100 fős bulikat csináltunk és ott nagyban tanultuk ezt meg. Úgy, hogy azonnal jöttek a visszajelzések mindenről, akár pozitív, akár negatív.

Élesben, fizető vendégeknek sütöttünk pénzért és olyan nagyon nem lehetett hibázni, mert azonnal szemtől szembe találkoztunk a reakciókkal, amik többnyire pozitívak voltak. Bár hatvan emberből amúgy sincsen olyan, hogy mindenki szereti vagy ugyanúgy szereti az oldalast (mi erről már korábban is beszéltünk), de ettől függetlenül igazából védő háló nélkül bele ugrottunk ebbe az egészbe.

Igaz nem telt el sok idő azóta mióta mi ezt csináljuk, de elég intenzíven nyomtuk végig. Elindul a szezon és a család nem nagyon lát minket, mert szinte minden hétvégén van valami rendezvény és az idei évben meg aztán végképp beszippantott minket a BBQ tornádó. A saját Kocsi rendezvényünknek is alig találtunk szabad dátumot.

Mit jelent számodra az Iron Workers-es munkád? Vagy ez hobbi vagy, hogyan képzeljük el?

Azzal a közhellyel tudnék élni most, hogy ha azt csinálod, amit szeretsz, azt nem is érzed munkának. Nem is munkaképp tekintek rá, holott nagyon sokat kell vele dolgozni, de azt gondolom, hogy ez inkább szerelem és abban biztos vagyok, ezt a Márk is így gondolja és ezért rajongunk, „amit írtál”, hogy mikortól datálod ezt a rajongást, mert ez rajongás…ez teljesen helyén való, ezt nagyon jól látod… elvitt magával a füst, imádjuk ennek a hangulatát, meg azt a miliőt, amikor ott van rengeteg hasonló érdeklődési körű pali és mindenki kitalál valami újdonságot és, akkor mindig az van, hogy ki mivel fog előjönni vagy akár ki mivel fogja megbotránkoztatni vagy meglepni a társaságot.

Vannak nyilván egészen extrém történetek, amik így elénk jönnek egy ilyen találkozó alkalmával és hát tényleg mindig az a vége, hogy nagyon-nagyon jó brigád és hangulat jön össze és amint vége van tervezzük a következőt. Ez a pozitív oldala ennek a történetnek a rengeteg negatívum mellett. Ezért imádjuk a BBQ-t. A remek emberek és a fantasztikus hangulat miatt, ami egy-egy ilyen rendezvényen (közös sütésen) uralkodik.

Pár szóban bemutatnád, hogy kikkel és miért dolgozol közösen? Kikből áll az Iron Block Smoker csapata?

Mi ezt ketten csináljuk a Márkkal. Azért vele dolgozom együtt, mert megtaláltuk a közös hullámhosszt, és jól tudunk együtt működni. Mindkettőnknek más az erőssége/gyengesége, más habitus. Jól kiegészítjük egymást. Ami közös, az a BBQ iránti rajongás.

Oszlopos tagja vagy a Smoke Brothers (nevezzük úgy) formációnak 🙂? Mi a célja ennek a társulásnak és kik alkotják?

A Smoke Brothers tulajdonképpen egy baráti társaság Olyan tagokból alakult meg, akik állandó résztvevői a találkozóinknak és sok közös sütésen vagyunk túl velük, vagy olyan Iron Block Smoker használók, akik elkötelezettek a márka iránt és ennek a kapcsán szorosabb viszonyban vagyunk velük. Olyan tagokból állunk, akik felvállalják egymást és elismerik egymás tudását.

A saját sütőiteken kívül használsz más grillre vagy BBQ -ra alkalmas sütőt? Ha igen, mit és miért?

Nem használunk a sajátjainkon kívül semmilyen más eszközt. Ennek eléggé prózai oka van, azért nem, mert nincsen jobb a mieinknél. Szeretjük az Iron Block Smoker termékeit. A tökéletességre törekszünk. Folyamatosan csiszolgatjuk őket. A Blockok a megjelenésük óta a harmadik továbbfejlesztett verzióban készülnek úgy, hogy az elsőkre sem érkezett panasz.

A termékeitekről mit érdemes tudnia a nagy érdeműnek?

Amikor belecsöppentem a BBQ történetbe, nekem az első komolyabb sütőm az egy offset smoker volt, amit a barátaimmal építettünk. Aztán építettünk még egy offsetet egy sokkal nagyobbat, ami azóta is működik és az Iron Workers BBQ kitelepüléseinél. Ha nagyobb volumenű a történet ez a sütő állandó résztvevő, mert ebben lehet nagy mennyiséget sütni.
Nem titok, hogy Nekem ehhez húz a szívem, tehát, amióta én BBQzok, én fával tüzelek. A fatüzelés áll a legközelebb a szívemhez, én ezt szeretem. Ebben van a TŰZ, a LENDÜLET, TISZTA FÜST és az elkészült húsok is a fatüzelésű sütőben lesznek a legjobbak, ha olyan ember süt benne aki tudja, hogy mit csinál.

Az offset smokerünknek a bemutatásával kezdeném, azt említettem, hogy fatüzelésű offset smokerekkel sütök a kezdetektől fogva. Amikor az első Iron Blockos offset smokerünk elkészült és először tudtam benne sütni, nagyon meglepődtem, mert eddig reverse flow offsetekben sütöttem, azt gondoltam, hogy az a jobb.

Ez viszont egyenirányú smoker, tévesen én azt feltételeztem, hogy ez nem annyira jó. Közben rá kellett jönnöm, hogy sokkal-sokkal jobb. Jóval pontosabban tudom benne állítani a hőmérsékletet. Csak a tűz áthelyezésével, vagy az ajtó kinyitásával tudok variálni a hőmérsékleten. Kisebb tartományban tudom tartani a hőmérőnek a kilengését, mint a reverse offseteknél. Mióta ebben megtanultam sütni, azóta már a reverse offsetekben is sokkal jobban tudok, mert ez a sütő kellet ahhoz, hogy még jobban megértsem a fatüzelésnek a lényegét. Soha nem sütöttem még ennél jobb offsetben.

Ez a sütő Franklinnek a nyilvánosan elérhető tanítása alapján készült. Az Ő offset smokere, ami 1,5 millió forint, nagyjából ugyanígy működik, de a miénkre nem kell két évet várni. Nagyon jól kitalált sütő. Maximálisan egyszerű. Általában a legegyszerűbb dolgok működnek a legjobban. Nálunk azért a fő csapás irány mégiscsak a szekrény smoker gyártás. Ezek az oldalsó égésterű, szigetelt, szekrény smokerek.

A mienk az nagyon jól el van találva, kiválóan működik, mesterien precíz, nagyon jó huzata van, brutál jó húsok készülnek benne és takarékosan bánik a faszénnel. Szerintem majd erről a Márk fogja elmondani jobban a dolgokat, mert Ő van ebben jobban otthon.

Attól függetlenül mióta az offsetünk elkészült azóta neki is nagy szerelme lett. Előtte folyamatosan faszenes sütőkkel sütött. Én erőltettem a fatüzelést, ami ugye sokkal rumlisabb, sokkal több meló, sokkal kényelmetlenebb történet, de mióta a mi offsetünk elkészült azóta Dukony is szerelmes lett.

A CUBE az egy hatalmas sikersztori, egy ilyen picike sütő a többihez képest. Nyilván ez csak családi felhasználásra való, amennyire kicsi annyira nagyszerű. Tulajdonképpen mindent meg lehet benne sütni, ami melegben készül. Akár BBQra, akár direkt grillre is alkalmas. Kenyeret, süteményt, bőrös húsokat, steaket lehet sütni benne és a köretet is meg tudod benne főzni. Van benne 3 db rács, ami egy ilyen családi felhasználásra több mint elég. Nagyon jó kis sütő.

Otthon offsetem van, ahhoz viszont át kell szellemülni mert időigényes. Ha mégis szeretnék egy kis füstöt, akkor egy ilyen Cube-ba beöntök egy kéménnyi faszenet és megsütöm rajta a 2-4-6 főre azt az ebédet vagy vacsorát, amit el szeretnék készíteni mindenféle rumli nélkül. Nagyon nem igényel beavatkozást. Az offset mellet ugye ott kell ülni folyamatosan, ott nem tudsz mást csinálni, arra állandóan figyelni kell, ott be kell avatkozni állandóan. A CUBE egy sokkal kényelmesebb sütést tesz lehetővé. Családi felhasználásra nem nagyon látok ennél jobbat most.

A töltényeknek meg a kisebb kamadóknak az ellenfele árban, de kapacitásban és felhasználhatóságban messze jobb ezeknél.
Sikerült tovább fejlesztenünk, így született meg a CUBEPRO. (További részletek a fiúk sütőiről a http://www.ironblock.hu/ oldalon találhatóak, a szerk.)

Az Asztal – IronWorkers Bbq

Ami most legjobban foglalkoztat minket az az Asztalunk. Egy vadonat új termékről van szó ami még kísérleti fázisban van de az első fogadtatása felülmúlta a várakozásainkat. A sok kitelepülős sütés tapasztalata hozta magával az Asztal ötletét. Egy lemez testről van szó ami magában rejt MINDENT amire egy sütés alkalmával szükségünk van.

Található benne egy beépített melegentartó, ami 4db 1/1-es GN edény befogadására képes. 4db. különböző méretű fiók az eszközöknek. (ezek is használható méretűek). Beleépítettünk egy hulladékgyűjtő edényt és egyet a keletkező folyadékoknak. Az egész asztallap egy hatalmas vágódeszkaként tud funkcionálni, 5cm vastag tömör bükkfából készült.

Az Asztal használatával minden kéznél van, rendezett és semmi nem marad otthon. Az elkészült húsok a melegentartóban várják, hogy tálalás előtt felvágjuk őket. Az első gyakorlati próbanapján kiválóan teljesített és aki látta, mindenki megcsodálta. Nagyon hasznos tagja bármilyen BBQ/GRILL szettnek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szabadtéri sütéssel foglalkozik.

Mi a véleményed a magyar BBQ társadalom összetartásáról?

Kettő részre osztanám a mai magyar BBQ társadalmat. Megkülönböztetek egy valós húsvér BBQs társadalmat és megkülönböztetek egy virtuális BBQ társadalmat.

A kettő társadalom között nyilván van átfedés, de egész más véleményem van amúgy a kettőről. A BBQ adott nekünk nagyon sok barátot, amióta ezt csináljuk, rengeteg rendezvényen vagyunk túl, amit lebonyolítottunk vagy részt vettünk benne és így nagyon sok jó emberrel találkoztunk, akikkel azóta is jó kapcsolatot ápolunk. Ha olyan rendezvény van akkor velük mindig összefutunk és nagyon örülünk, hogy megismerhettük őket. Itt már elég komoly kapocs van és van összetartás, tudunk számítani egymásra, és ismerjük egymás munkáját, jól érezzük magunkat együtt.

Viszont van egy virtuális BBQ társadalom, ahol egyre jobban harapózik el, hogy mindenki levetkőzi a gátlásait, mindenki következmény nélkül dobálózhat bármivel és valamiért dobálóznak is. Igazából folyamatosak a konfliktusok.

Nyilván annak is van egy olyan része aki tanulni jár oda meg tényleg úgy tekint erre, mint közösségre és így is viselkedik. Nekik nincs könnyű dolguk mert gombamód szaporodnak a hirtelen lett tanárok, akik azt sem látják, hogy a saját smokerükben mi történik, de oktatják a kezdőket. A Virtuális térben elég nagy a káosz. Szerencsére a való világban másképp működnek dolgok, ott én is sokkal jobban érzem magam.

Szerinted hasznosak a hazai BBQ és grill témában létrehozott csoportok?

Ezek a csoportok véleményem szerint mindenképpen jók, ha az ember ki tudja válogatni belőle, ami számára hasznos.
Mi a kedvenc BBQ alapanyagod, melyik húsrészt preferálod a legjobban? A kérdés az elkészítésre és fogyasztásra is.
A kettő pontosan ugyanaz. Mindegy, hogy engem kérdezel vagy a Márkot, szóról szóra ugyanazt fogja mondani. Ez a marha oldalas. Szerintem ez a legROYALABB hús a BBQ-ban 🙂. Nem kíván nagy tudást, a marha oldalasnak a legnagyobb kulcsa, amit viszont tudni kell és meg kell tanulni, hogy honnan szerzed be és milyet.

Honnan szerzed be és milyet?

A Terra Pannóniásat a Metróból, ez a legelérhetőbb a halandó ember számára. De azt tudni kell melyik nap érkezik, mert nem sok marhát vágnak egy héten, így oldalasból is viszonylag kevés van. Ez megy az ország összes Metrójába…nem tudom hány Metró van de nem jut mindenhova…Mondjuk nem gondolom, hogy a kecskeméti Metróban tudsz Terra Pannóniás oldalast venni.
Most már a Matusz Vad Zrt.-től is lehet házhoz rendelni a karantén óta. Marha oldalasnál annyi a lényeg, hogy ha jó az alapanyagod, csak annyi dolgod van, hogy ne rontsd el a sütést, ha nem rontod el a sütést és időben is jó vagy, mert a BBQ-nak ez az egyik fontos tulajdonsága, hogy akkorra kellene a legjobb formáját mutatni a húsnak, amikor az rákerül a tányérra és a marha oldalas az nagy mozgás teret hagy neked ebben mert lehet sokáig pihentetni.

Ha hamarabb elkészülsz vele, mint, ahogy kitálalod, akkor ezt elég jól melegen tudod tartani és ettől az eredmény nem lesz rosszabb. Ez a sertés oldalasról már nem mondható el. A sertés oldalast nem lehet úgy melegen tartani, hogy az ne járjon eredmény romlással, igaz ez a csirkére is. Leveszed a rácsról azonnal tálalni kell.

Volt már jótékonysági sütésetek is, mesélsz a kezdeményezésről pár szóban?

Azért találtuk ki ezt a kezdeményezést, hogy olyan emberek is meg tudjanak ismerkedni a BBQ ízeivel, akik amúgy ezt nem engedhetik meg maguknak, hogy mondjuk 5-6 ezer forintot kifizessenek egy BBQ tálért… Be szerettük volna mutatni nekik is, hogy mi az amit mi tudunk és különben is a karantén miatt elcsúszott a szezon nyitás, közben nem nagyon voltak sütések, így nekünk ez egy ilyen bemelegítés volt a szezon elején.

Találtunk ehhez támogatókat, akik lehetővé tették azt, hogy ne a saját zsebünkből kelljen kifizetni ezt a történetet teljes egészében. Nyilván azért a miénkből is van benne, de hál istennek találtunk olyan embereket, akik mellénk álltak ebben, hogy ezt meg tudjuk csinálni És ők is megnézték miről is szól ez, mert ők sem ismerték igazán a BBQ történetet és ők is kíváncsiak voltak arra, hogy milyen ez. A sikeréről annyit tudok mondani, hogy 200 adag étellel készültünk és egy morzsa sem maradt semmiből. Én azt gondolom, hogy ami ebben volt azt rendesen kimaxoltuk.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Egyre több kérdést kapunk, hogy mikor csinálunk újabb oktatást, úgyhogy az biztos, hogy erre reagálnunk kell. Elég nehéz dolgunk van. Mindenképpen meg fogjuk azt oldani, hogy velünk konkrétan többet lehessen találkozni. Viszont most kapásból nem tudom megmondani, nyilván a jelen helyzetben főleg nem.

Saját fejlesztésű RUBokat is gyártotok és forgalmaztok? Mi a titka az Iron Workers RUBnak? Miért ezt válasszam, ha sütni támad kedvem a sok másik közül?

HÁT MERT K….A JÓ 😃 😃 😃! Nem tudom, hogy mit lehet erre mondani.

Évek óta sütünk rendezvényeken, volt időnk tapasztalni sokat. Gyári amcsi fűszereket, nézegettük, kíváncsiak voltunk a verseny fűszerek ízvilágára és hát rengeteg tapasztalás útján fejlődött a mi keverékünk a mostani formájára. Az adta az ötletet, hogy ott voltunk Ürömön, grilleztük a csirke szárnyat és nagyon sok olyan ember volt, aki visszajött és megkérdezte, hogy milyen fűszert raktunk arra a csirkére és kérdezgették, hogy lehet e venni nálunk fűszert. Mondtuk, hogy nem és mindenki azt kérdezte, hogy miért nem… Innen jött az ötlet, hogy ha ez ennyire tetszik az embereknek és ennyire népszerű, akkor ezt elérhetővé kell tennünk a számukra.

Megkerestük azt a forrást a fűszerrel, hogy ezt normális, elérhető áron tudjuk adni. Egyébként fogy is szépen. Nincs olyan ember mióta mi fűszerkeveréket forgalmazunk, aki sütőt vesz tőlünk és nem vesz hozzá fűszert. Most már elkezdtünk füstölőfát is forgalmazni és arról is nagyjából, ugyanezt el tudom mondani. Aki vett az pedig felhív, hogy kell neki belőle még.

Mit tanácsolnál annak, aki zöldfülűként ismerkedik a BBQ-val? Hogyan kezdjen neki a műfajnak?

Azt javaslom, hogy az Iron Workers BBQ valamelyik képzésén vegyen részt. Előtte mindenképpen minél többet olvasgasson erről a témáról, mert az az első, hogy az elméletet azt azért tanulja meg. Kövesse be a youtube csatornánkat , nézze meg a kis filmjeinket abból is lehet tanulni. Jöjjön el az oktatásra. A szakirányú írásokat olvassa el a témában. Aztán álljon neki és süssön minél többet, mert EZ a kulcsa az egésznek.

bbqadmin

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.