InterjúIron Workers Bbq PART 1: Dukony Márk interjú

2020.12.14.bbqadmin0

Következzen az Iron Workers Bbq PART 1. Dukony Márk-kal készített interjúm lesz az első felvonás. A PART 2-ben Tóth Róbert is elmeséli majd Nektek, hogyan indult útjára ez a mára, bátran mondhatom SIKERSZTORI, az IRON WORKERS Bbq.

Mielőtt belevágtál volna egy gasztronómiával kapcsolatos vállalkozásba volt valamilyen konyhai, egyéb tapasztalatod?

Igazából semmiféle konyhai tapasztalatom nincs és nem is volt. Abszolút nem tanultam szakácsnak. Nagyon sokat grilleztem már előtte, mielőtt belevágtam volna a bbq-ba. Igazából maga a grillezés az mindig vonzott, de akkor még nem tudtam, fogalmam sem volt arról, hogy mi az, hogy bbq.

Azt se tudtam milyen faszenet vegyek, azt se hogyan kell begyújtani. Tehát ilyen full amatőr szinten, mint minden család apa elkezdtem grillezgetni a hátsó kertben, ennyi…

Honnan jött a gondolat, az ihlet, hogy megalapítsd az Iron Blockot, mint vállalkozást? Milyen behatások értek, amik arra ösztönöztek, hogy belevágj egy ilyen sok változós témába?

Elkezdtem sütögetni otthon, megismertem a bbq-t és elmentem „ebbe” a karácsonyi vásárba, amit a Robi is említett neked. Ahol igazából megismerkedtünk egymással. Rájöttünk, hogy nekünk van közös témánk, csíptük egymást. Ez szerelem volt első látásra…. 😃

Engem rohadtul érdekelt a chili, ami most már azért annyira nem. Őt meg a bbq. Akkor Ő még nem csinált ilyet, nem is kóstolt nagyon. Otthon próbálkozott vele, és én is még csak ezen a szinten voltam. Azért jóval többet tudtam erről az egész sztoriról, mint a Robi. Tudta, hogy én sütőket készítek és akart venni tőlem egy sütőt. Akkor még nem volt Iron Block Smoker, ilyen nem létezett. Nem is akartam gyártással foglalkozni, hanem voltak haverok meg ismerősök, akiknek szívesen megcsináltam, hogyha megkértek rá. Még nagyon gyerek cipőben volt a smoker gyártó tudásom és a bbq ismereteim is. De akkor még nem tudtam róla.
Majd elkezdtünk a Robival együtt sütögetni. Csináltunk 1-2 találkozót és rájöttünk, hogy közösen kéne alkotni egy teamet, amivel eljárunk sütni, az országban több helyre. Rendezvényeket csinálunk stb… Nem is csak a pénz, hanem maga a buli meg a feeling, ami miatt elkezdtük ezt az Iron Workers BBQ-t.

Tök vicces volt, sokat gondolkoztunk rajta, hogy mi legyen a neve. Hülye neveket találtunk ki, már nem is emlékszem miket…és, akkor egyszer csak jött a Robinak, hogy Iron Workers. Te is fém iparban én is fém iparban dolgozom, úgyhogy legyen Iron Workers BBQ. Eleinte nem tetszett a név annyira, majd így jobban átgondoltam és abszolút egyet kellett vele értenem. Ha egyszer lesz egy bbq éttermem, akkor annak meg BBQ Műhely lesz a neve.

Úgy jártunk el eseményekre, hogy a Robinak volt már saját sütője. Egy rendszámos offset, meg volt egy kisebb offsetje is. Ezeket ő építette, az ő elképzelése alapján és volt az én szekrényem, a negyedik vagy az ötödik generációs, amit magamnak készítettem. Eljárkáltunk közösen.

Egyre többet használtuk a sütőket, rájöttünk, hogy a szekrény smoker, amit csinálok az mennyivel kényelmesebb és milyen jó vele sütni, sokkal több szabad időnk maradt, viszont voltak azért gyerek betegségei. Nem jól zárult az ajtó, nem volt annyira jó a fa, a kilincs rajta, pára lecsapódás volt a sütőben, hideg foltok voltak stb stb…Elkezdtünk gondolkodni rajta, a tapasztalataink segítségével, hogy min változtassunk, hogy ezek a problémák megszűnjenek.

Minél többet sütöttünk, minél többször mentünk el rendezvényekre, mindig változtattunk és végül megszületett egy, ami mind a kettőnk szerint kiválóan használható. A Robi azt mondta, hogy figyelj Márk, mi lenne ha csinálnánk ebből egy márkát és árulnánk. Ez egy oldalsó égésterű gravity feed szekrény smoker.

A lényege, hogy gravitációs elven adagolja a faszenet. Ahogy fogy a faszén, a gravitáció segítségével mindig újratölti saját magát. Így sokkal stabilabban, egyenletesebben, konstansabb hőt tud csinálni a sütő térbe. Kevésbé van hőingadozás. A szigetelés alapból segít a hőtartásban. Az a baj, hogy nem akarok minden apróságba bele menni, tetemes a konkurencia és ennél csak több lesz. Egyéb részletet nem árulhatok el.

Szóval a Robi azt mondta, hogy csináljunk ebből egy brandet, kezdjük el ezt gyártani, mind a ketten értünk hozzá. Én nem akartam belemenni ebbe a történetbe. Hosszú ideig ment a vacillálás, hogy most akkor legyen e vagy sem…Sokszor említette, mindig mondta, csináljuk, csináljuk, csináljuk…Én kihátráltam ebből a dologból.

Megépítettem az első smokerem és támadásokat kaptam másoktól a bbq közösségből és nem akartam ezzel foglalkozni, nem voltam erre kíváncsi igazából. Végül is engedtem a nyomásnak és úgy döntöttem, hogy jó, akkor vágjunk bele. Így megalapítottuk az Iron Block Smokert.

Hova datálod a bbq iránti rajongásod, mert kétségtelen, hogy ez az…? !

Isten igazából esténként órákig YouTube-ozok, mindig nézem a YouTube csatornákat. Külföldön dolgozom és így ezzel töltöm a szabadidőmet, illetve eddig, mert most már nagyon sokat telefonálok is 🙂 .
Meséltem, hogy a grillezés mindig is érdekelt. Minden hétvégén, ment nyáron a grill. Jöttek a haverok, stb…ez a tipikusan sörrel locsolás, amit most már tudok, hogy nem szabad, de akkor rohadt jó dolognak tűnt. Azért nem szabad egyébként, mert a sör rácsöpög a faszénre és vissza hűti a faszenet.

Néztem ilyen grillezős videókat és egyszer csak beadott egy ilyen csávót…A csávónak az a neve, hogy Harry Soo. Ő egy amerikai bbq versenyző, de akkor még nem tudtam, hogy az, csak láttam, hogy sertés oldalast csinál. Na mondom, erre rálesek, és láttam, hogy nem grillezi, hanem valami dobozba teszi be…ez vajon mi a szart csinál, és akkor így jobban belementem, nézegettem tőle több anyagot és láttam, hogy úgy hívják ezt, hogy bbq. Láttam, hogy ez a grillezésnek, valami sokkal magasabb szintje lehet.

Még nem tudtam, hogy grill vagy bbq vagy pontosan mi is ez tulajdonképpen. Elkezdtem utána járni, olvastam bbq-s oldalakat, megnéztem egy csomó videót. Teljesen elvitt a cucc. Rájöttem, hogy nekem kell egy ilyen sütő és végül is csináltam magamnak egyet. Igazából vettem egy gömbgrillt, az volt a legelső és próbálgattam ezt a technikát, utána készítettem egyet magamnak, mert rájöttem, hogy a gömb grill az egy belépő szintű cucc és én ezt nem csak belépő szinten, hanem profi szinten akarom csinálni és akkor nekem ehhez kell egy profi sütő.

Összeraktam a képet, hogy igazából ezt én is meg tudom csinálni, gondoltam én akkor. Ennek is utána néztem, beléptem ilyen amerikai fórumokba, ahol sütőket készítenek otthon az emberek. Leírják a saját tapasztalataikat.

Mit jelent számodra a munkád?

Az elején nem nagyon akartam neki vágni ennek a sütő készítéses dolognak, majd csináltunk néhány példányt, eladtuk és láttam azt, hogy az emberek szeretik a sütőiket. Babusgatják, felhívnak hetente többször, hogy most ezt sütöttem benne, tök jó vele, adjak nekik tanácsot, mert Ő most mást akar, pulled porkot szeretne esetleg, de még nem csinált, mondjam meg, hogy kell.
Igazából megtetszett az, hogy tudok vele örömet szerezni. Azzal a termékkel, amit én találtam ki, de közösen fejlesztettük ki a Robival. Jó, nyilván nem én találtam ki egy ez egyben ezeket a sütőket, hanem én is egy amerikai sztenderd alapján a saját képemre formáltam.

Egy az egyben nem tudsz lemásolni, vagy megcsinálni egy sütőt, mindig lesznek olyan dolgok, amiket át kell hidalni és probléma lesz rajta, de azt nem írják le és nem mondják el, ezt mind neked kell kitapasztalni.

Én most is ezt szeretem ebben az egészben, ez jobbik oldala ennek a gyártásnak, hogy számtalan emberrel megismerkedtem, legalább ennyi barátot szereztem és nagyon tetszik az, hogy vannak, akik szeretik amit mi fejlesztettünk ki.

Pár szóban bemutatnád, hogy kikkel és miért dolgozol közösen? Kikből áll az Iron Block csapata?

Jelen pillanatban úgy néz ki a felállás, hogy maga az Iron Block az a Robi és az én tulajdonom.

50-50% -ban vagyunk benne. Ezen kívül van egy alvállalkozó cég, aki bedolgozik.
Eleinte ugye mi csináltuk, csak annyira sok rendelésünk volt, hogy képtelenek lettünk volna ennyi terméket legyártani. Beruházni nem tudtunk volna mert hatalmas költséggel jár, csak azért fenntartani nem akartunk egy műhelyt meg gépeket vásárolni, hogy szekrényt smokert gyártsunk.

Csak a gyártásból ma Magyarországon nagyon nem lehet megélni.

A saját sütőiteken kívül használsz más grillre vagy bbq -ra alkalmas sütőt? Ha igen, mit és miért?

Mivel, hogy gyártó is vagyok, ezért nekem tisztában kell lennem azzal, hogy mi van a piacon és mondhatjuk azt, hogy majdnem mindenféle sütőt megpróbáltam legalább kipróbálni, ha nem is birtokolni.
Nem nagyon létezik olyan, amit mi nem tudnánk megcsinálni magunk.

Mi a véleményed a magyar bbq társadalom összetartásáról?

Őszintén az van, hogy eleinte foglalkoztam ezzel a témával, de már teljes mértékben elengedtem. Azt gondolom, hogy ugyanúgy, ahogy mindenhol máshol, itt is klikkesedések vannak. Mindenki a saját kis köréhez húz. Nincs ilyen igazi összefogó erő, ami összetartaná az egész magyar bbq társadalmat.

Az a probléma, hogy a klikkekből hiányzik a bbq igazi szeretete, mert ha lenne az emberekben alázat a bbq iránt, akkor félre tudnák tenni a kicsinyességüket. Akkor lehetne magyar bbq társadalom, de sajnos ez jelenleg nem így van. Inkább a saját, önös érdekeiket nézik. Bízom benne, hogy előbb-utóbb mindenki félre tudja tenni a sérelmeit, meg az egóját és lehet egy magyar együttműködő bbq-s kör. Én tettem intézkedéseket ennek érdekében, meglátjuk, hogy mi lesz ennek az eredménye.

Amit még ide mondanék, az az, hogy nekem zavaró az például, félretéve a klikkesedéseket, hogy sok magánszemély, magánember ismerkedik meg, meg a bbqval (egyre többen). Rengetegen sütnek otthon 1-2-3-at és már azt gondolják, hogy ők mindent is tudnak. Ez magyar betegség szerintem, mert nézegetek más csoportokat, chilis csoport, szakácsok csoport stb…stb és mindenhol azt látom, hogy mindenki osztja a másikat…

Adminisztrátora vagy a Sons of Smoke csoportnak. Szerinted hasznosak a hazai BBQ és grill témában létrehozott csoportok?
Szerintem abszolút van értelme ezeknek a csoportoknak, csak jó kezekben kell, hogy legyen.
Van egy irányító, egy vagy több olyan moderátor, aki abszolút függetlenül és reálisan tudja irányítani. Ez a legnehezebb feladat. Az, hogy mindenkinek megfelelni, mindig korrektül lereagálni dolgokat. Nagyon nagy probléma lenne, ha nem lenne ilyen felület. Ugyanis a legtöbb érdeklődő itt szerzi meg az alap képességeit.

A sons of smoke miben különbözik a többi hasonló kollektívától?

Szerintem az fontos, hogy van egy bizonyos létszám, amit ha meghaladunk, akkor az a minőség rovására megy. Azért kell a korlátozás, hogy az emberek érezzék azt, hogy ebbe a csoportba nem lehet csak úgy bejutni.

Mi a kedvenc bbq alapanyagod, melyik húsrészt preferálod a legjobban. A kérdés az elkészítésre és fogyasztásra is vonatkozik?

Ugye azt már tudod, hogy évek óta csináljuk a bbq-t… A lényeg, hogy már nagyon kevés kaja van, amit meg tudok enni a smokerből. Már nem kívánom egyiket sem. Azért sem, mert számtalan olyan sütést kellett végig csinálnom vagy csinálnunk, ami teszt céllal készült. Kóstoltunk, ettünk, már ezért nincs az embernek kedve… Az a furcsa ebben a történetben, hogy eleinte úgy néztem rá, mint egy húsdarabra. Megsütöttük, megettük, tök frankó, de ennyi. Aztán már azért kezdtem el kóstolni, hogy észre vegyem a különbségeket sütés és sütés között. Különböző technikákat próbáltam ki, hogy érezzek erőteljes különbségeket alkalmanként.

A kedvenc alapanyagom, amit szeretek az a marha oldalas, azt nem tudom megunni. Az az egyetlen olyan bbq étel, amit bármikor, bármilyen pillanatban meg tudok enni. A marha szegy az nekem túl sok, markáns ízű, abból maximum megeszek egy 10-15 dkg-s szeletet, de többet nem, mert annyira eltelít valamiért. Sok benne a zsírszövet és megtelek az ízzel. Készíteni nagyon szeretem, de enni már annyira nem. A marha oldalas, a csont melletti hús rész, a csontból is átveszi az ízt, szerintem sokkal ízletesebb, mint a marha szegy. A sertés a legelterjedtebb. Mindenki általában sertést süt, mert sokkal könnyebb hozzá jutni, mert a marhát nehezebb beszerezni, jó minőségűt legalábbis.

Én régebben a pulled porkot egyszerűen úgy fogtam fel, hogy egy tépett hús aztán cső, de amint jobban belementem a témába, minél többet olvastam utána, elkezdtem ízlelgetni, úgyhogy nem tépem szét magát a tarját vagy lapockát és megpróbáltam izom rostonként megkóstolgatni, hogy az, az izom csoport milyen…bejött. Utoljára Billege Andrásnál ettem, isteni pulled porkot, ő szekrényben sütötte és mopping-olta. A bark csodás volt. A válasz egyébként röviden: marha oldalas short ribs…ennyi.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Tudni lehet, hogy tartotok képzéseket, rendezvényeztek. Mikor és hol találkozhatunk az Iron Blockkal a közel jövőben?

A facebook oldalunkon mindig megtalálható, hogy mikor és hova megyünk kiállítani vagy éppen sütni.

Saját fejlesztésű rub-okat is gyártotok és forgalmaztok? Mi a titka az Iron Workers rub-nak? Miért ezt válasszam, ha sütni támad kedvem a sok másik közül?

Elkezdtünk járni stand up-olni, sütögetni mindenhova Robival. Láttuk, hogy nekünk gyári keverékekkel sosem lesz esélyünk, mert nagyon drágák a vendéglátáshoz. Nem létezett még bbq fűszerkeverék, készítettünk sajátot. Megint csak nem titok, hogy Amerikából indult a bbq és, honnan kéne inspirálódni, ugye csak onnan… kísérleteztünk, rohadtul nem jött be. Mi magyarok vagyunk nem nagyon szeretjük az ilyen gejl, édes húsokat és hát így elkezdtük kicsit átalakítani az arányokat, mindig csiszolgattunk rajta.

Sosem, volt az, hogy csináltunk egy rubot és felírtuk volna, hogy ebben ennyi volt ez ebben ennyi volt az…kicsit felületesek voltunk, de valahogy soha nem lőttünk nagyon mellé. Így vagy úgy, mindig összejött az íz. Utána rájöttünk, hogy lehet, hogy le kellene írni mégiscsak, mert volt amikor sokkal jobban sikerült, volt amikor kevésbé, és akkor így leírtuk a receptet és lett egy bevált receptúránk. Utána csak úgy készítettük. Rájöttünk, hogy nagyon ízlik az embereknek, nem tudom, hogy a fűszer miatt vagy a bbq miatt…de oda jöttek és megkérdezték, hogy milyen fűszerkeveréket használunk és mondtuk, hogy igazából sajátot. Számos sütőt adtunk el és mindig hiányolták az extra kiegészítőket. Hát én vinnék füstölő fát, hát én vinnék mondjuk hőálló kesztyűt vagy nincsen véletlenül fűszer keveréketek? Lesz kesztyű, lesz piszkavas, vágódeszka. Van fűszerkeverék, füstölő fa… igazából sok minden.

Nem akartunk először vele nagyon baszakodni, mert azt gondoltuk, hogy csak plusz munka, de annyira sokan keresték, igényelték, hogy úgy döntöttünk, hogy jó, akkor csinálunk. Én például iszonyat sokat vadásztam faszén után, nagyon sok helyről kértem árajánlatot és sajnos arra kellett rájönnöm, hogy nincs haszon, annyira minimális rajta, hogy nem érdemes vele vesződni. Én nem foglalkoztam előtte kereskedelemmel, nem volt cégem, nem volt ilyen tevékenységem, nem tudtam, hogy is kell csinálni. Mindent magunktól, saját tapasztalat alapján tanultunk meg. Hogyha van fűszerünk azzal sem keresünk sok pénzt, de ha van füstölő fánk is meg van faszenünk is meg sok minden apróság….ebből lehet extra bevételt szerezni, amit másra is tudunk fordítani. Tudunk végre csinálni egy kiállító termet, a teszt sütéseket meg tudjuk csinálni benne.

Mit tanácsolnál annak, aki zöldfülűként ismerkedik a bbq-val? Hogyan kezdjen neki a műfajnak?

Arra, hogy valaki elkezdje a bbq-t Máriusznak a könyve tökéletesen megfelelő. A másik dolog, ami szerintem fontos, hogy mindenképpen, interneten, külföldi oldalakon, utána olvasva, a legalapabb dolgoknak is, induljon el… ne rögtön mindenki azt akarja, hogy belevágok és veszek egy drága sütőt és akkor én már szegyet sütök a második alkalommal. A lényeg, hogy a bbq alapjaival legyen először tisztában. Ilyenek a füst, a hőmérséklet, a tűz, a húsok stb…stb…

A legfontosabb mielőtt bárki neki áll, az az, hogy a fogalmakkal legyen tisztában. Nem kell rögtön a fűszerekbe beleugrani, ilyen gyári rubot veszek, olyan verseny rubot, ilyen drága smokert, olyan drága smokert. Én azt gondolom, ami az első és legfontosabb, hogy a full basic dolgokkal tisztában kell lenni. Ha az ember tudja, hogy miről szól ez az egész és tudja, hogy mik a pillérei a bbq-nak, milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy ő egy ilyen ételt el tudjon készíteni, akkor el tudja dönteni, hogy milyen sütőben akar sütni.

A legfontosabb tudnivalók Márktól kezdőknek:

 • Ismerd meg a smokered.
  – Hőtartás, áramlások, hideg-meleg foltok a sütő térben, milyen fűtőanyaggal a legideálisabb stb.
 • Tanuld meg a hőtartományokat.
  – Húsok csomagolási és elkészülési hőtartományai ( a gyakorlottabbak tapintásra és ránézésre sütnek)
  – Milyen húst, milyen hőfokon kell vagy érdemes sütni
 • Szerezz minél több infót a tüzelőanyagokról (faszén, brikett, fa)
  – Tanuld meg rendesen begyújtani és szabályozni
  – Legyen egy állandó beszerzési forrásod

 

Milyennek kell lennie?

A fáról annyit kell tudni, ami ide kapcsolódik, hogy kb 40% a víz, a víz ugye nem segíti elő, rontja az égést. A nedves fának maga a füstje amit képez az túlságosan sok szilárd részecskét tartalmaz. Ezek a szilárd részecskék okozzák a húson a fekete színt.

Az tévhit, hogy a bbq-ban fekete húsok készülnek. Ez a fekete cucc, ami így lerakódik, az a kreozol, kátrányszerű anyag, ami a fában van. Ettől lesz ilyen fekete és füstös, kátrányos íze a húsnak. A fának a füstje szén monoxidot tartalmaz. Nitrogén oxid van benne, alkohol, aromatikus polimerek, van benne víz, ahogy mondtam. Hasonlít a faszén is a fának a füstjére, csak ott nincsenek benne, ezek az aromatikus polimerek, amik magáért a bbq jellegért felelősek. Az a lényeg, hogy a bbq-hoz a fa füstje az teljes mértékben elengedhetetlen. Lehet faszénnel is sütni, ki fog alakulni smoke ring a húson, de a bbq vonások nem lesznek felfedezhetőek, mert mindenképpen kellenek azok az anyagok amik a fában vannak.

A fa füstje fogja megadni, attól lesz bark, attól lesz egy csomó minden jó. El tudod dönteni, faszenes sütővel is süthetsz meg tiszta fatüzelésű sütővel is, de mindenképpen benne kell lennie a füstnek, a jó füstnek, a blue smokenak. Innen indul minden, ez az alapja. Utána vannak hőmérsékleti kritériumok, amiknek meg kell felelni, ez a 105-160 Celsius. Én szeretem Celsiusban mérni a dolgokat, tudom, hogy az igazi bbq-sok Fahrenheitben mérik, de én ezt használom. Magyar vagyok kész, én ezt preferálom. Ami még nagyon fontos az a megfelelő áramlás, ugyanis ahhoz, hogy szép fűszerkéreg alakuljon ki, ahhoz mindenképpen kell egy bizonyos légáram a sütőben. Enélkül a bark nem tud kialakulni, ezért nem lehet csinálni, mondjuk egy gázos sütőben vagy egy villany tűzhelyen bbq húst, mert egy villanytűzhelyben nincsen áramlás.

Én azt tanácsolom, hogy az alapokat tanulják meg az emberek és onnan próbáljanak meg fejlődni, ne rögtön beleugrani a közepébe. Én mit rontottam el? Én ott rontottam el, hogy rögtön beleugrottam. Elkezdtem a bbq-t és azt hittem, hogy mindent tudok. Beleestem ebbe a csapdába, hogy én már tudok pull porkot csinálni, szegyet, több mindent … de igazából nem láttam bele a dolgok mélyébe és erre csak később jöttem rá, vettem tudomást róla. Azóta már tudatosan sütök, amióta ezeket a dolgokat megtanultam. Előtte is voltak tapasztalataim, tudtam azt, hogy mit kell csinálni, de azt, hogy mi miért történik valójában, azzal nem voltam tisztában.

Ahhoz, hogy tudatosan tudjunk bbq-zni ezeket meg kell tanulni. Szóval:

 • Szerezz be minőségi maghőmérőket (elengedhetetlen a minőségi bbq-hoz).
 • Mindenképpen érdemes stabil, megbízható smokert vásárolni. Kezdőként kedvedet veheti egy rossz konstrukció.
 • Tanuld meg a bbq fő alkotó elemét, a füstöt. Mi a füst… milyen hatással van a húsra.
  – Alapfogalmak definiálása: smokering, bark, stall, smoker

Elnézve a mai bbq-s társadalmat Ti egy eléggé hiteles formáció vagytok, mit gondolsz mi lehet ennek az oka?

Igazából szerintem a mi hitelességünknek az alapja az az, hogy az emberek végig nézték a fejlődési szakaszainkat. Végig látták azt, hogy a semmiből indultunk el és, hogy milyen fejlődésen mentünk közösen keresztül. Viszonylag rövid idő alatt. Végig nézték, hogyan fejlődnek a sütőink, hogyan fejlődünk Mi saját magunk is. Látták azt, hogy nem zárkózunk el senkitől, hanem mindenkivel ugyanolyan hangnembe, ugyanolyan barátságosan, normális ember módján kezeltünk. Soha nem volt az, hogy valaki kérdezett valamit és nem segítettünk neki. Nagyjából ez az egyik oka annak, hogy Mi sikeresek lettünk.

Van egy út, amin végigmentünk. Nem egy marketing csapatnak vagyunk az elképzelése, hanem saját magunknak építettük fel ezt a vállalkozást és saját magunk találtunk ki mindent. Nem megépített figurák vagyunk, hanem magunkat adjuk. Szerintem ez a lényeg. Még akkor is, hogyha mondjuk ez valakinek nem tetszik és felvállaljuk azt, hogy szeretjük ezt a bbq életérzést és ez együtt jár, akár a bulizással, a szórakozással, a sütögetéssel, a haverkodással, jó kedvvel, rossz kedvvel, és ezt abszolút felvállaljuk. Ezért vagyunk hitelesek, nem a szakáll miatt 🙂.

Rengeteg bbq smokert adtatok el, a legnagyobb bbq fórumok tele vannak a Ti sütőitekkel, miért ilyen népszerűek a sütőitek?

Megcsináltam az elsőt, engem is megannyi sütő készítő inspirált, viszont, ahogy egyre inkább megismertük a bbq-t úgy volt rálátásunk, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni. Kísérleteztünk különböző változtatásokkal. Rájöttünk arra, hogy nagyon fontos az áramlás, a polcok úgy lettek az első sütőmben csinálva, hogy az oldal falra rá lettek rögzítve a sínek és telibe volt rajta a polc. Ennek az a hátránya, hogyha a 70-30 arányt megtartod rácsonként, akkor is alacsony marad a légáramlás. Erre azt találtuk ki, hogy nem az oldal falra fogjuk tenni magát a sínt, hanem kiemeljük az oldalfaltól és így légrés marad az oldalfal és a polcok között. Ott mindig tud áramlani a levegő. Később kapcsoltunk, hogy ez több okból is jó. Nem csak azért, mert több húst tudunk felrakni a polcra, hanem szebb lesz a bark, jobban fognak kinézni a húsok. Ez ilyen véletlen szerencse és ami még véletlen szerencse volt, hogy nekünk van egy digitális hőmérő bevezetés az oldalán és be tudod vezetni a digitális maghőmérőt. Húzogattuk kifele a húsokat, mindegyikben volt maghőmérő és folyton elakadt a kábelbe a polc. Ki kellett venni a húsból és zavaró volt.

Ezzel a módszerrel, hogy elvittük a polcokat az oldal falról, ez is megoldódott és el tudtuk vezetni az oldalfal mellett a kábelt és akadály mentesen tudtad már húzogatni a polcokat. Ez volt az egyik ilyen komolyabb változtatás, ami szerintem jelentősen megnöveli a teljesítményt. Egységes formát alkot maga a sütő. 7 m3 szigetelő anyag van benne, ezért nagyon jól magában tartja a meleget. Nem adja le a környezetére maga a tűztér, hanem a sütőtérbe áramlik az összes meleg és ettől ennyire takarékos a sütő. Nem kell túl sok faszenet elégetni ahhoz, hogy gyorsan fel lehessen fűteni,. Ami még fontos, hogy nagyon gyorsan fel tudod fűteni, ez is a polcrendszernek köszönhető. Megfelelő a huzat benne és gyorsan felmelegszik a sütő. Vannak olyan srácok, Iron Block Smoker Users csoportban, akik azon versenyeznek, hogy ki tudja gyorsabban felfűteni és van akinek 14 perc alatt 110-120 fokra sikerül.

Tegyük fel egy vendéglátós például ha sütőt akar vásárolni, neki nagyon szem előtt kell tartania, hogy maga a sütő mennyi faszenet fogyaszt és milyen gyorsan melegszik fel. A faszén fogyasztáson éves szinten, akár egy sütő árát meg lehet spórolni. A másik dolog az alkalmazottnak a bére nem mindegy, hogy 15 perc alatt tudja felfűteni a sütőt és menni a dolgára vagy másfél órát szobroznia kell és várni meg imádkozni, hogy „mennyé má’ föl hő”, hanem rögtön tud dolgozni. Ugye tudjuk, hogy a vendéglátásban minden óra, minden perc számít, hogyha ki kell fizetni az alkalmazottat. Ez nagy előnye a Mi sütőknek és szerintem ezért vásárolják sokan és ezért használják ennyien.

Mi az amit esetleg nem kérdeztem meg, vagy szívesen mesélnél róla az olvasóknak?

Amire mindenképpen ki akarok térni az a CUBE. 4-5 évvel ezelőtt megismerték, berobbant a köztudatba a bbq. Megannyi olyan ember volt, aki megvásárolta a több százezer forint értékű sütőt, mert megvolt hozzá az anyagi keret. Olyanok is voltak, akik az olcsóbb megoldásokat választották. Mi is ugye beleugrottunk rögtön a mély vízbe, a magasabb szintű, stabil minőséget kezdtük el gyártani. Rájöttünk, hogy előbb-utóbb ez a kezdő generáció ez ki fogja nőni a sütőit. Vannak jelenleg a piacon olyanok, amik helyettesíthetik az előzőeket, viszonylag elérhető áron, de szerettünk volna belépni ebbe a játékba. Ezért találtunk ki egy olyan konstrukciót, ami árban a halandó embereknek is könnyen elérhető és az se lenne baj, ha sokoldalú lenne. Mert igaz, hogy a bbq terjed és van, de a magyar emberek nagyon szeretnek magas hőfokon sütni. Imádják a kemencét, a grillezést. Kellet egy olyan prototípus, ami ezt mind tudja.

Egyébként ez a CUBE a legeslegelső gyártmányom mására készült, csak az bbq smokernek lett megépítve, és az egy szigetelt szekrény smoker volt. Egy alsó égésű szigetelt, szekrény smoker. A szigetelés nagyon megdobja a költségeket, ezért nem tudtunk volna ilyen áron sütőt eladni az embereknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy anélkül fogjuk árulni: Megcsináltuk az első darabot, ezt elkezdtük tesztelgetni. Téli időszakban voltak a próbák, mínusz négy fokban, 240-250 fokokkal sütöttünk. Akkor rájöttünk, hogy lehet, hogy nem is kell rá annyira szigetelés. Így legalább az ára is alacsony tud maradni.

Többen is megkerestek olyanok, akik versenyeznének, vagy versenyeztek magyar csapatok. Problémát okoz nekik az, hogy a sütőt messzire el kell szállítani, megfordult a fejükben, hogy vennének egy ilyen CUBE-ot tőlünk. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy csinálok egy olyan verziót, aminek CUBE PRO a neve és kimondottan profiknak és versenyzőknek fogom készíteni. Lesznek változtatások az alap CUBE-hoz képest, minőségibb csattok lesznek rajta, lesz rajta 2 colos golyós csap amivel nagyon szépen, finoman be lehet állítani a hőmérsékletet és stabilan. Nagyobbak a távolságok a polcok között, tehát, egyszerre egy komplett versenyt le lehet sütni benne, teljesen más vizes edényt is kap. Szerintem ez is sikeres lesz. Már úgy, hogy kitettem róla egyetlen egy képet, úgyhogy még kész sem volt a, csak a váza volt kirakva, már öten rendeltek belőle. Még ára sincs.

Én mindenkivel tartom a kapcsolatot, aki vásárol tőlünk. El is mondom mindenkinek, aki vesz tőlünk smokert, hogy100% még nagyon sokat fogunk telefonálni, nagyon sokat fogunk beszélgetni, bármi kérdése van, mindig mindenre megpróbálom megadni a tőlem telhető legjobb választ. Eleinte személyes volt a dolog, mert meg tudtam jegyezni mindenkit, de most már olyan sokan vannak a kliensek, hogy van, hogy úgy beszélgetek valakivel, hogy azt sem tudom, hogy kicsoda. Szerintem igenis számít az embereknek, hogy foglalkozok velük, nem hagyom magukra Őket…és nem az az első szavam, hogyha kérdésed van gyere el egy oktatásra 30.000,- Ft-ért és majd ott megtanítom. Szerintem ezt értékelik az emberek!

bbqadmin

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.