InterjúAz MB Füstölőfa története – Lehoczky Tibi interjú

2020.12.20.bbqadmin0

Következzen egy szívem csücske projekt. Az MB Füstölőfa története. Miközben a cikk készült, az jutott eszembe, hogy miért is kezdtem el ezt a blogot, az irkálást.

Szeretem megmutatni, hogy kis hazánkban ilyen tehetséges, lelkes, korrekt és szuper dolgos vállalkozások vannak. Én mondtam már Nekik, de most Nektek is kiemelném, büszke vagyok rájuk! Lehoczky Tibi füstölőfa függő mesél Nektek ma mindenféléről!

Szakmai tartalom, bbq rajongóknak kötelező, ahogy szoktam volt mondani. Ma középpontban a FA!


A honlapotokon szuper képet kaphatunk Rólatok, mégis megtennéd, hogy a PV olvasóinak mesélsz egy kicsit arról, hogy, honnan jött a füstölőfa forgalmazás ötlete, mi a vállalkozás rövid története?

Alapvetően ez egy családi vállalkozás, ahogy azt írtuk a weblapunkon is. Apósom erdőgazdálkodó, több mint 30 hektár erdőt kezel. Fakitermelés, főként akác és nyárfa, amivel több mint 30 éve foglalkozik. Ezeket a fákat tűzifának lehet főként értékesíteni, de a nyárfát most például ipari felhasználásra adjuk el. A fa kitermeléséhez és a feldolgozáshoz minden eszköz rendelkezésre áll.

Én 7 éve kerültem a családba, após rögtön be is dobott a mély vízbe, mehetünk az erdőbe. Akkor nem éppen tudtam, hogy ez pontosan mit jelent, de mentem, mégis csak be kell vágódni. Hát kint rájöttem, akkor még elmenekülhettem volna, de jó hogy nem tettem.

Kemény munka ez a fa, de megszerettem, egyre jobban kezdett érdekelni. Ekkor már szembejött a bbq is, Máriusz könyvét megvettem, néztem sok videót, voltam etyeki pikniken. Máriusz könyvében az egyik dupla oldalon van is rólunk egy kép egy etyeki pikniken készült sütésükön, éppen toljuk be kaját.

Az egyik erdőben töltött egész napos munka után a jól megérdemelt pálinkát ittuk apósommal és sógorommal és valahogy a bbq-ra terelődött a téma. Mi ez az egész, mi kell hozzá stb.

Mutattam videókat, magyaráztam, hogy füstön sütés lassú tűzön, aztán jött a kérdés. Milyen fa kell ehhez? Mondom a fáskamrában lévő 10 éves, csont száraz bükk pont jó. Pakoltunk is egy adagot, elvittem, kipróbáltam otthon a töltényben. Nem is kell mondjam, annak a száraz bükknek milyen füstje volt, fergeteges.

Eltelt egy pár hét, megint egy erdei munkanap, utána a csapat megint leült átbeszélni a „napi élményeket”. Nekem azóta járt az agyam, itt vannak a fűrészek, traktor, pótkocsi, itt vagyunk hárman, gyakorlatilag minden adott a termeléshez. Meg is kérdeztem apóst, hogy tudunk-e gyümölcsfát szerezni? Kérdezi, hogy minek? Mondom füstölőfának. Elindultunk ezen a vonalon.

Itt helyben több nagy gyümölcstermelő is van, többet régóta ismerünk. Elmentünk először az egyik termelőhöz, aki mondta, hogy pont most tervezi felszámolni az ültetvény egy részét, mivel nincs ember, aki leszedje és nem is éri már meg. Aztán jött egy másik termelő, nála mindenféle gyümölcsfa van és szerencsénkre felszámol egy részt. Anyag megvan gondoltam.

Megcsináltuk a webshopot, a vállalkozást, megszereztük az engedélyeket és 2020 második félévének elején indultunk. Azóta folyamatosan folyik az anyag beszerzése és betárolása, szerint 2023-ig elég anyagunk van jelenleg! Kutatjuk az új gyümölcsfákat is.

Jelenleg mi/ki a legfőbb célcsoport? Kik azok, akiknek a termékeiteket ajánlanád?

Mivel nem rég indultunk el, a legtöbb vásárlónk magánszemély, aki az otthoni sütéshez vásárol, de egyre több megkeresésünk van éttermek, viszonteladók részéről is.

A terméket mindenkinek ajánljuk, aki kültéren sütöget, legyen az bbq, kemence vagy grill. Szeretnénk rendezvényeken is megjelenni, ott konkrét kérdésekre is tudunk válaszolni. Számomra meglepő, de sok kérdést kapunk.

Hosszútávon a célunk éttermeknek, viszonteladóknak nagyobb tételben szállítani, de kis tételes rendelések kiszolgálását is szeretnénk emellett növelni.

Ki az a felhasználói réteg, aki már elégedett vásárlótok?

Ahogy az előbb is említettem a magánszemélyek főleg. Mióta elkezdtük a bükkfa és alma kalapfa hasábok árusítását offsetes felhasználók. Több emberrel találkozom személyesen is, mivel ezekre személyes átvételt biztosítunk. Mindenki nagyon nyitott, sokat kérdez a fáról, én meg szeretem a témát, szívesen válaszolok. Általában mindenkivel 5-10 percet tudunk beszélni. Itt jelezték többen is, hogy már vásároltak MB Füstölőfát és nagyon meg vannak elégedve.

Minden vásárlót megkeresünk kb. egy hónap múlva, hogy kikérjük a véleményét. Fontos, hogy elégedett legyen és ha van észrevétele, azzal tud segíteni nekem, ha valamit esetleg nem jól csinálunk. Egyelőre mindenki elégedetten nyilatkozott, tehát azt gondolom jó úton járunk.

Honnan indult a BBQ, grill iránti érdeklődésed?

Szerintem ez nálam gyerekkoromban kezdődött, szeretem a tüzet. Nevezhetjük ezt piromániának is. Valahogy mindig érdekelt a tűz, amikor lehetett szabad tűzön sütöttünk otthon, nyaraláson, bárhol. Ez most sem változott, sőt csak egyre erősebb lett. Ha tehetem, kint sütök, de erre idén nagyon kevés idő volt, amit nagyon sajnálok. Kisfiam most 2 és fél éves, szeretnék minél több szabadidőt vele és a feleségemmel tölteni, az elmúlt hónapok faanyagbeszerzés, feldolgozása és betárolása is rengeteg időt vitt el és nem mellesleg van egy főállásom is.

Régebben még bográcsban egy jó pörkölt, tárcsán egy jó pácolt hús, rácson egy hatalmas steak. Teljesen más szabad tűzön sütni, főzni, mint bent a gáz- vagy villanytűzhelyen. Ezt szerintem az olvasóknak nem kell megmagyarázni. Még azt is szeretem, ha egy főzés után brutális füst szagú mindenem.

Aztán jött a bbq, teljesen más technika, de van tűz, füst és zsírosabb húsok, ezt a három dolgot pont szeretem. Itt a hőnek, a füstnek és az áramlásoknak is nagy szerepe van a fűszerezés és az alapanyag mellett, nincs két ugyanolyan sütés. Míg egy bográcsban főzés sok gyakorlás után nagy különbségeket nem tud hozni, addig ez itt nem igaz. Sokkal odafigyelősebb, sokkal több tapasztalat kell és szerintem kell hozzá egy jó érzék, egy hozzáállás is. Több idő egy igazán stabil, profi szintre eljutni. És több a csalódás is, amit tudni kell kezelni magunkban. Több a kihívás, számomra pont ez teszi izgalmassá.

Röviden: Tűz és füst! Innen indult a bbq, grill iránti érdeklődésem!

Kérlek, mesélj arról, amit egy laikus nem tud a füstölőfákkal kapcsolatban. Mi az amit szakmailag kiemelnél?

Rengeteg dolog van, amit hallok, látok például a Fb csoportokban. Kérdések-válaszok, megmondó emberek kommentjei a posztjainkhoz. Főleg ez utóbbiakat nem értem.

A legfontosabb az, hogy ez egy elég kemény munka és nem kicsit veszélyes is. Ez az, amit a legtöbb megmondó ember a kommentjében nem vesz figyelembe. Itt arra gondolok, hogy mi mindent csinálunk mi a fával – és ez mennyi idő, energia és nem utolsó sorban pénz – mire a dobozokba kerül kis csonk formájában. Valószínű sokan nem tudják vagy nem gondolnak bele. Szerencsére nagyon kevés megmondó ember van, a többség nem így gondolkodik.

Szóval ahhoz, hogy a füstölőfa elkészüljön sok időnek kell eltelnie, több folyamaton is átmegy. Kezdődik azzal, hogy nagyon nehéz gyümölcsfát találni. Ha mégis van a kertben vagy a szomszédnál egy fa, akkor azt ki kell vágni, majd utána feldolgozni, szárítani, tovább feldolgozni.

Ha ezek a folyamatok megfelelően egymást követik, akkor az élő fából mire megfelelő minőségű füstölőfa csonk lesz eltelik minimum egy év. Ezt a témát már boncolgattam korábban, honlapunkon és Fb-n is, ez az első furcsaság volt, amivel találkoztam a bbq világban. Mégpedig, hogy mennyi ideig szárad a fa. Részletekbe nem mennék bele, röviden a lényeg.

A fa 50%-a víz, a kivágása után a természetes száradás azonnal megindul. Ahhoz, hogy elérjük a légszáraz állapotot – 15%, azaz a 15 %-a lesz az anyagnak víz – időre van szükség. (Létezik egy ún. szobaszáraz állapot is, amelyet 20°C-os hőmérsékletű és 45-50% relatív nedvességtartalmú környezetben el lehet érni. A szobaszáraz fa nedvességtartalma kb. 10%) Lehet ennél szárazabb is a faanyag mesterséges körülmények közötti vagy géppel történő szárítás esetén, de ez költséges és a mi esetünkben felesleges is.

A szárítás lehet mesterséges vagy természetes. A mesterségest ipari, gépekkel történő dolog, ez nem ide tartozik most szerintem. A szárítást rakatokban, fedetten kell végezni. A faanyagot nem közvetlenül a földre helyezzük, hanem a földtől legalább 5-10 cm magasan vízszintes ászokfákra, raklapra rakva – így a föld nedvességtartalmát nem szívja fel – az első sor deszka lerakása után soronként a levegő áramlását megkönnyítő elválasztókkal rakjuk össze.

Természetes szárítás a legjobb a szabad levegőn megtenni, lefedve. A legfontosabb, hogy felülről ne áztassa a fát az olvadó hó és az eső, viszont a szél érje, hiszen ezzel szárad a leggyorsabban. Nagyon fontos még a rönkök felvágása, amivel megnöveljük sokszorosára a száradási felületet és elkerüljük a fülledést és gombásodást is.

Tehát a legjobb megoldás az élő fa kivágás utáni feldolgozása, azaz hosszban a felvágása 2-4 vagy több darabra. Minél többfelé vágjuk, annál gyorsabban szárad, több felület szárad egyszerre. Úgyis mondhatnánk, hogy a fa felvágásával a száradó felület exponenciálisan nő és a száradási idő exponenciálisan csökken.

Ezután jöhet a rakatolás, szabad levegőn, lefedve. Soha ne csomagoljuk a frissen vágott fát, nejlonba vagy zsákba, mert tönkre megy. A rakatokat ne nejlonnal fedjük le, a felszálló pára és a fából kijövő nedvesség kicsapódik és többet árt, mint használ. Fás kamrában történő tárolás rakatokban lassabb száradást eredményez, mivel kevésbé éri a szél. Sokan azért csinálják, mert úgy az eső sem éri. Ez igaz, de ha le van fedve, és rakatban van, az eső csak minimálisan éri oldalról, azt a nedvességet egy szelesebb időszak gyorsan eltünteti.

Szóval az elterjedt mondás, hogy a fa száradása minimum két év, gyorsan lerántanám a leplet, mert nem igaz. Ez egy ideális eset, de nem szükséges. A megfelelően feldolgozott és betárolt faanyag száradása – 3 cm vastag deszkákban vagy 3×3 cm-es karókban – mondjuk egy bükk vagy cseresznye esetében 6-8 hónap. Minden függ a levegő páratartalmától, tehát egy őszi-téli szárítás hosszabb a magas páratartalom miatt, míg egy tavasz-nyári időszak gyorsabb. Természetesen minél tovább szárad, annál jobb lesz az alapanyag a szabadtéri sütéshez vagy tüzeléshez.

Ide kapcsolódik egy visszatérő téma, a kiszárított faanyag áztatása. Bár sokkal jobban füstöl a fa, de nem jó ötlet. A víz nem éghető anyag és hűti a fa égését. Az alacsony égési hőfok miatt a fából felszabaduló gázok nem égnek el, hanem füst, korom és vizes kátrány keletkezik hő helyett. Ez sem a húsnak, sem a sütőeszköznek, sem az emberi szervezetnek nem jó.

A jó füstölőfa tehát a kivágást követően nagyjából egy év múlva tud a dobozokba kerülni nálunk, addig megfelelően kell kezelni és betárolni.

Melyik fa fajta a kedvenced a BBQhoz és melyik a grillezéshez? Van e különbség, és ha van mi az és miért?

Nem csak ebben, hanem sok másban is régimódi vagyok. A válaszom egyértelműen a bükk. A bükk a klasszikus számomra, füstje enyhe, telt kellemes füstös ízt ad a szmokerben a húsnak, azonban nem túl tolakodóan. Érettebb barnás színt is ad a húsnak, fűszereket kicsit ki is emeli, felerősíti az ízüket és az intenzitásukat.

Tölgy kb ugyan ez. Almafa a másik kedvenc, ami szintén enyhe, ízeket kiemelő hatása és édeskés behatása miatt egyes húsoknak nagyon jól áll.

Sokan keresik a gyümölcsfákat, de mondjuk egy szilva vagy körte fanyar gyümölcsös ízt, míg egy cseresznye vagy barack édeskés hatást kelt. Mindenkinek meg van a saját ízlése, lehet keverni is a fákat egy sütés alatt, ez meg aztán még inkább ízlés dolga.

Milyen sütőt, sütőket használsz, mit preferálsz Te magad és a család?

Idén építettünk egy kültéri konyhát. Van benne rengeteg tároló a fáknak és eszközöknek, van egy külön zárt fáskamra is. Csináltunk egy kemencét, egy épített grillező rácsot, van egy 3 méteres gránit pult és csináltam egy helyet a szmokernek is.

Kezdetben ez a tölténynek a helye volt, mára viszont a Cube (családi méretű szekrény szmoker- a szerk.) állandó helye lett. Van még egy mini kamadonk is, ezt a gyors, két-három személyes sütésekhez vettük.

Nagy kedvencem a töltény szmoker, gyakorlatilag ezzel kezdtem, nagyon megszerettem. Bár ez nem teljesen igaz, mivel az első sütöm egy Old Smokey Jumbo volt, de ezt gyorsan lecseréltem a töltényre. Szeretem, mert jól kombinálható, két rácson sok húst lehet benne egyszerre sütni. Télen viszont a hőtartása nem jó, bár Lőrincz Attilának erre rengeteg praktikája van.

Megjött viszont egy pár hete a Cube és hát nagyon más. A legjobb szó rá, hogy igazán hülye biztos. Ebben nem lehet nem jókat sütni, jó a hőtartása, elég nagy, sokféleképpen kombinálható és amit nagyon szeretek benne, hogy szén mellett fával is lehet etetni. Amiből pedig jól el vagyunk látva.

Szakmai BBQ és grill csoportokban lehet látni, hogy megosztotok értékes tartalmakat az utóbbi időben, mi ezzel a célotok?

Nekünk a sütés egy hobbi. Ez igaz a füstölőfára is. Szeretjük a fát, régóta része az életünknek, de nem ebből élünk. A termékek, akciók mellett szeretnénk sok hasznos információt is megosztani az emberekkel a fáról.

Bevezettünk egy rovatot, amit megpróbálunk folyamatossá tenni és mindig egy aktuális dologról véleményt formálni, információt szolgáltatni. Azt vesszük észre, hogy sokan kíváncsiak az ilyesmire, van létjogosultsága. Sok kérdést kapunk privátban, amik nagyon hasonlóak, innen jött az ötlet. A posztokat külön pontban feltesszük a honlapunkra is, így visszakereshető lesz.

Sosem fogunk okoskodni a főzést illetően, nem vagyok szakács. Szeretek főzni, a családnak, barátoknak, de ennyi.

A távlati tervekben mi szerepel? Mi az MB füstölőfa jövőképe, célja?

Céljaink természetesen vannak, ha egy vállalkozásnak nincs, az nagy baj. Főállásban cégek fejlesztésével foglalkozom több, mint 10 éve, van némi rálátásom.

Rövidtávú célunk a köztudatba kerülni egy olyan pontként a bbq területén, ahol jó minőségű fa termékeket, jó ár-érték arányban tudtok elérni és egy információs helyet teremteni a fával kapcsolatban. Szeretnénk bbq rendezvényeken is megjelenni, úgy gondoljuk a személyes jelenlét a kapcsolatteremtés legeredményesebb módja.

Hosszútávú célunk természetesen egy jövedelmező vállalkozás létrehozása, egyre több ügyfél kiszolgálása, folyamatosan visszatérő, elégedett vásárlói kör megteremtése. Szeretnénk nagy felhasználókhoz (éttermek) és viszonteladókhoz is bekerülni, de ettől még nagyon messze vagyunk, naivitás lenne mást gondolni.

Szeretnénk egy márkaboltot nyitni – itt nem csak a füstölőfa lesz elérhető, de erről nem mondok többet – és szeretnénk egy saját fatelepet is.

Folyamatosan fejlesztünk mi is, gépesítés, anyagbeszerzés, termékkör bővítése stb. Egyelőre, mint minden induló vállalkozás mínuszosak vagyunk, ebben a tekintetben cél 2021. év végére, 2022. első félévére nullára kerülni. Elég hosszú még az út, de szeretjük a kihívásokat!

Megosztanál velünk néhány általad hasznosnak vélt BBQ és vagy grill tippet?

Mint írtam nem vagyok szakács. Ezt meghagyom a nálam sokkal okosabbakra, akinek tényleg ez a szakmája vagy legalábbis nálam sokkal rutinosabb. Ha mégis mondanom kell valamit, akkor legyen ez:

Füstöléshez, grillezéshez válasszatok mindig száraz, egészséges fát. Ha kérdésetek van, minden esetben megpróbálunk segíteni. Mi minden esetben magyar anyagokkal dolgozunk, nekünk ez nagyon fontos.

Van javaslat arra, hogy melyik húshoz melyik a legjobb füst, de ez csak ajánlás, szerintem ez ízlés dolga. Ahogy a kaják készítésénél, úgy itt is igaz: saját tapasztalatok a legfontosabbak. Persze vannak alap dolgok, amiket jó megfogadni, így kevesebb lesz a csalódás, de bbq nem könyvből tanulható, sütni kell, sokat.

Hogy éreztétek magatokat Szegeden az első Bánya BBQ és Blues fesztiválon szeptemberben? Ugye aki részt vett a rendezvényen vagy olvasott róla, az tudja, hogy kiemelt fő támogatóink voltatok.

Nagyon örültünk a megkeresésnek, hogy mi is vegyünk részt a fesztiválon, mint kiállítók.

Nem titok, ez volt az első ilyen típusú rendezvény, amin részt vettünk, de a jövőben szeretnénk minél több ilyen lehetőséget kihasználni! Fontosnak tartjuk, hogy egyre többször személyesen is találkozhassunk a vásárlókkal és érdeklődőkkel!
Legnagyobb sajnálatomra én személyesen nem lehettem jelen, feleségem és kollégám képviselt minket és a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült nap volt, gratulálunk a szervezéshez!

Őszintén szólva nem is gondoltuk, hogy ennyi érdeklődő lesz a termékek iránt, nagyon sok emberrel sikerült beszélgetni, szerintünk sok hasznos tanáccsal tudtuk ellátni a kezdő, nézelődő, bbq-zni vágyó közönséget!

Nagyon jól megszervezett programok voltak, baromi jó zenékkel, illatokkal kajákkal és persze isteni füstökkel! Igyekeztünk ismerkedni, barátkozni, egy iszonyatosan jó életérzés volt ott lenni, látni a versenyzők elszántságát és közben azt a laza jó kedvet, amit a főzés elejétől a végéig átéltünk! Látni, hogy mindenki segít mindenkinek, mert mindenkinek az az elsődleges, hogy szuper kajak kerüljenek az asztalra és közben Fergeteges legyen a hangulat is! Itt ez egyértelműen érezhető is volt! Számunkra is ezt jelenti a BBQ!

Reméljük a verseny nyertesei is elégedettek az általunk felajánlott MB füstölőfával!

Ha rajtunk múlik jövőre is ott leszünk kiállítóként a fesztiválon!
Ha rajtunk múlik, akkor is mindenképpen 🙂!!! ( a szerk.)

bbqadmin

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.