A bográcsozás, mint gasztronómiai rituálé

2022.02.07.bbqadmin
20210422_135253
Tűz, parázs, az aromás tiszta fa füst illata, a szabadban főzés varázsa, a kóstolás és várakozás öröme -ez a bográcsozás nekünk magyaroknak. Igazi közösségi élmény, ami összehozza az embereket, családi, baráti, csapatépítő program.
A bográcsban készült étel enyhén füstös ízű, szaftos, ez a kerti, szabadtéri főzéshez használatos eszköz bizony utánozhatatlan ízt kölcsönöz, annak, amit benne rotyogtatunk. Ezt az eredményt lehetetlen konyhai körülmények között megvalósítani, na de nézzünk néhány alapvetést és érdekességet a bográccsal kapcsolatban.

A bogrács szavunk oszmán-török eredetű, eredetileg “bakrac” volt és rézüstöt jelentett. Kezdetben nem fémből, hanem cserépből készült. A 15. századtól terjedt el a réz, majd a 18. századtól az öntöttvas bogrács. A mai zománcozott bográcsot a 20. századtól jegyezzük, hatalmas előnye az elődeivel szemben, hogy nehezebben ég oda a tartalma és könnyebb vele bánni.

A későbbiekben is azok alkalmazták a bográcsot főként, akiket, a munkájuk, feladatuk hosszabb ideig a szabadba szólított pl: pásztorok. Nagy a hasonlóság a pásztorok és a háziasszonyok „boszorkánykonyhája” között, sok más bokros teendőjük mellett nem jutott sok idő bíbelődni, így elindították reggel az ebédet, majd magára hagyták órákra.
Alapvetően kétféle bográcsot különböztetünk meg hazánkban, a gulyásfőzőt, ami fent szélesedik és a halfőzőt, aminek lent terebélyesebb és felfelé szűkül a szája. A felfelé szélesedő az ún. alföldi bogrács, többek között pörköltekhez, slambuchoz a legjobb választás, míg a felfelé szűkülő azaz a bajai bogrács a nevéből adódóan is halászléhez, levesekhez ajánlott.
Az alföldön bográcsnak, debrecen környékén vasfazéknak, a dunántúlon pedig üstnek nevezik.
Zsír, hagyma, szalonna, piros paprika…
Az autentikus magyaros és egyben bográcsos ételeink alapja ez a néhány kiváló összetevő.
Az ily módon fűszerezett ételeket preferáljuk, nézzünk néhány példát a teljesség igénye nélkül mi kerüljön a tűz fölé lógatott üstbe?
pacal
marha-birka-sertés-csirke pörkölt
gulyás
paprikás krumpli-tarhonya
lecsó
slambuc
halászlé, harcsapaprikás
Leggyakrabban friss ropogós kovászos kenyérrel, savanyúsággal, tejföllel, erős paprika karikával kínáljuk ezeket a fogásokat.
A paprikásokhoz, főleg harcsapaprikás esetén fa hordós érlelésű testesebb fehér bort, chardonnay barrique-t vagy furmintot adjunk. A paprikás ízeket nagyon jól kiemelik a szép savgerinccel rendelkező italok ilyen a Kékfrankos.
Ha marha- vagy sertéspörkölt kerül a tányérunkra, már bonthatunk egy merlot-t, cabernet franc-t vagy sauvignont, illetve ezen fajtákra épülő házasításokat, főként akkor, ha a borból a főzés közben is hasznosítunk és itt nemcsak a szakácsnak járó pohár borra gondolunk, hanem arra is, ami a fazékba kerül.

bbqadmin

BBQ Térkép

A BBQ Térkép segít megtalálni a hazai szakembereket, forgalmazókat. Hozzájuk bizalommal fordulhatsz.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

BBQTérkép © 2020. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.